Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Pobór prądu przez silnik


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 mariush13  | Napisano 10 kwiecień 2009 - 18:47

mariush13
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 19-luty 07
  • Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Jaki powinien być pobór prądu przez silnik w AEGu (sprężyna stockowa m110, replika PJ4)? Z moim chyba coś się dzieje bo pobiera 6-8 amper  :cry:

#2 Foka  | Napisano 10 kwiecień 2009 - 18:57

Foka
  • Zasłużony
  • Postów: 7978
  • Dołączył: 23-maj 02
  • Miasto: Gdańsk
To niewiele.

#3 Marcinek83  | Napisano 10 kwiecień 2009 - 19:24

Marcinek83
  • Zbanowany
  • Postów: 1623
  • Dołączył: 01-wrzesień 06
  • Miasto: Kołobrzeg/Pyrzyce
A powiedz czym to mierzyłeś?

#4 mariush13  | Napisano 11 kwiecień 2009 - 11:16

mariush13
  • Użytkownik
  • Postów: 36
  • Dołączył: 19-luty 07
  • Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Normalnym miernikiem...

#5 Snipernr1  | Napisano 01 grudzień 2010 - 11:52

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
Odkopię temat. Czy ktoś ma wiedzę ile amper pobiera silnik a AEG-u.Jakie to są wartości 10,20,30 .... A.

Pytam  bo myślę nad opcją regulatora obrotów  silnika w replice. Sam nie jestem w tej dziedzinie fachowcem ale od czego są znajomi.

Jeżeli ktoś może mnie ukierunkować w tej sprawie to proszę o wypowiedzi.

#6 KicpA  | Napisano 01 grudzień 2010 - 12:23

KicpA
  • Użytkownik
  • Postów: 2400
  • Dołączył: 19-maj 05
  • Miasto: Kraków
PWM ;)

#7 white_pl  | Napisano 02 grudzień 2010 - 22:09

white_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 635
  • Dołączył: 27-marzec 10
  • Miasto: Łódź
Taka ciekawostka:


@Snipernr1 a możesz zdradzić tajemnicę po co Ci takie regulator ?

#8 KicpA  | Napisano 02 grudzień 2010 - 22:13

KicpA
  • Użytkownik
  • Postów: 2400
  • Dołączył: 19-maj 05
  • Miasto: Kraków
A co to za ciekawostka? Zwykły zasilacz laboratoryjny z dużym prądem wyjściowym ;) Regulator pewnie po to aby regulować rofa ;P

#9 Kargan  | Napisano 03 grudzień 2010 - 09:44

Kargan
  • Użytkownik
  • Postów: 79
  • Dołączył: 13-listopad 10
  • Miasto: Wrocław
Dobrze zrozumiałem, że koleś na filmie zwiększał poziom napięcia zasilającego silnik a to z prawej to był pobór prądu ? Jeśli tak to przy wyższych napięciach całkiem stabilny ten prąd  :zastanawia: no i niższe wartości osiąga.

#10 johny13  | Napisano 03 grudzień 2010 - 11:51

johny13
  • Użytkownik
  • Postów: 709
  • Dołączył: 03-grudzień 07
  • Miasto: over 10years in Caledonia- Alba-Scotland.

Cytat

Normalnym miernikiem...
Cz podlaczyles amperomierz szeregowo czy rownolegle ??

#11 Snipernr1  | Napisano 03 grudzień 2010 - 13:38

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
White_pl dzięki za wstawkę widziałem ten filmik ale nie zwróciłem na to uwagi  :icon_neutral: .
I raczej się potwierdza info.od znajomego że silnik pobiera  do 20A czyli mosfet około min 40A. jak nie wiekszy.

W dobie pakietów lipo przy pakiecie 11.1V można będzie ustawić rof jaki będzie się chciało np. aby przedłużyć życie stockowych bebechów w GB  ect. więcej plusów niż minusów.

#12 KicpA  | Napisano 03 grudzień 2010 - 15:32

KicpA
  • Użytkownik
  • Postów: 2400
  • Dołączył: 19-maj 05
  • Miasto: Kraków
Zastosuj IRL3713 i nie będziesz musiał się zbytnio obawiać o nic ;)

#13 white_pl  | Napisano 03 grudzień 2010 - 16:41

white_pl
  • Użytkownik
  • Postów: 635
  • Dołączył: 27-marzec 10
  • Miasto: Łódź
@ KicpA Ciekawostką jest to co jest na wyswietlaczu tego zasilacza :D bo nie wszyscy wiedzą ile replika pobiera prądu...

I tutaj uwaga: to pewnie jest b. dobrze złożona (nasmarowana) replika z niemocną sprężyną i pewnie neodymowym silnikiem , skoro rusza już od tak niskiego napięcia. Stockowe chinskie repliki takie co już mają trochę czasu, cieńsze kable i trochu zaśniedziałe, moga pobierać nieco więcej tego prądu w skrajnych przypadkach.

#14 KicpA  | Napisano 03 grudzień 2010 - 23:12

KicpA
  • Użytkownik
  • Postów: 2400
  • Dołączył: 19-maj 05
  • Miasto: Kraków
Pobór prądu jest całkowicie w normie w tej replice, nie widzę żadnej rewelacji. Większość zależy od tego jaki silnik jest w replice, właśnie neodymowe biorą więcej prądu niż normalne ;)

#15 kolpak9  | Napisano 27 grudzień 2010 - 12:12

kolpak9
  • Użytkownik
  • Postów: 63
  • Dołączył: 13-maj 10
  • Miasto: Poznań
Nie chcę się wymądrzać, ale pobór prądu zależy przede wszystkim od rezystancji silnika i okablowania :) wynika to z prawa Ohma (zainteresowanych odsyłam do wujka xD) napięcie znasz, więc mierzysz tylko rezystancję i dzielisz wartość napięcia przez wartość rezystancji i w przybliżeniu wychodzi jaki prąd płynie przez silnik :D proste c'nie? :P

Użytkownik kolpak9 edytował ten post 27 grudzień 2010 - 12:13


#16 Kocur666  | Napisano 28 grudzień 2010 - 10:18

Kocur666
  • Użytkownik
  • Postów: 1595
  • Dołączył: 24-czerwiec 07
  • Miasto: Szczecin
Oczywiscie ... jak ktos skonczyl podstawowke.
I oczywiscie obciazenie silnika nie bedzie mialo na prad jaki bedzie plynal przez uzwojenia ?

#17 matrigs  | Napisano 18 luty 2015 - 18:49

matrigs
  • Użytkownik
  • Postów: 434
  • Dołączył: 12-luty 14
  • Miasto: Gdynia
Odkopuję temat jako że wydaje się najbardziej treściwi na temat tego zagadnienia.

Zakupiłem z Aliexpress taki oto miernik poboru prądu:

Dołączona grafika

Bardzi długo biegałem w emce z Li-Po 11,1V Zippy Compact 1500mAh 35C we front gripie i chciałem wkońcu kupić sobię baterię do rury od kolby.

Jako że wybór z racji rozmiaru był dość mocno ograniczony, bałem się że mniejsza bateria nie poda wystarczającej ilości prądu i ją zajadę.

W związku z tym zabrałem się za mierzenie wszystkich replik których mam w domu. Wyniki poniżej:

https://docs.google....dit?usp=sharing

Zachęcam, jeśli ktoś ma okazję i ochotę dopisać własne wyniki w celu stworzenia coś na zasadzie bazy danych. Ja osobiście będę dopisywał wyniki jak będę miał okazję na strzelankach sprawdzać innym repliki. Będę również wrzucał wyniki po próbach z innymi zębatkami, silnikiem.

Z takich ciekawostek, to kompletnie rozwalił mnie wynik MP5 G&G. Prawda jest że ROF w niej nie powala i zauważalnie wysysała baterie, ale takiego aż poboru się nie spodziewałem.

Wklejam tabelkę gdyby link zdechł:

Dołączona grafika

#18 John Petrucci  | Napisano 23 luty 2015 - 22:49

John Petrucci
  • Użytkownik
  • Postów: 150
  • Dołączył: 19-maj 10
  • Miasto: xyz
Jaki prąd max udało się zmierzyć? i na jakim springu? Planuje okablowanie do repliki która będzie w przyszłości trochę jakby snajperką wiec prądy mogą być duże. Nie chciałbym tutaj założyć czegoś za słabego :icon_smile:
planowałem złącza które mogą wytrzymać max prąd 20A i chwilowy 45A jednak teraz nie jestem pewien czy to mi wystarczy z zapasem :icon_smile:
Wiecie może tez czy ten prąd definiowany jako chwilowy to jest rząd wielkości 0.5 sek czy 5 sek? :icon_razz:

Użytkownik John Petrucci edytował ten post 23 luty 2015 - 22:49


#19 matrigs  | Napisano 24 luty 2015 - 10:53

matrigs
  • Użytkownik
  • Postów: 434
  • Dołączył: 12-luty 14
  • Miasto: Gdynia
Raczej 0.5 sek, albo nawet mniej.

Mówimy tutaj o rozruchu silnika ze spoczynku. Zauważ że jak masz rof 15 RPS to cały cykl gearboxa trwa ci już tylko 0.4 sekundy. Czyli peak będzie trwał ułamek tego czasu.

Ja zmierzyłem jak widać 34 A na m120, ale to jest coś grubo nie w porządku z tym gearboxem.

Czytałem o jakichś przegiętych tuningach na Airsoft Mechanics po 40 A albo 50 A z dual sectorami i rofem powyżej 30 RPS. Z tym że przy takich budowach raczej martwiłbym się o to że padnie bateria, styki czy tam mosfet albo silnik zanim mi się kable stopią.

#20 hindus  | Napisano 24 luty 2015 - 11:42

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 807
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
15 RPS czyli 1 cykl = 1/15 sekundy = 0.07 s.
Moim zdaniem pomiar może być mocno wykrzywiony właśnie przez częstotliwość próbkowania tego miernika.