Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Pobór prądu przez silnik


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#21 John Petrucci  | Napisano 24 luty 2015 - 16:25

John Petrucci
  • Użytkownik
  • Postów: 150
  • Dołączył: 19-maj 10
  • Miasto: xyz

Wyświetl postUżytkownik matrigs dnia 24 luty 2015 - 10:53 napisał

Raczej 0.5 sek, albo nawet mniej.

Mówimy tutaj o rozruchu silnika ze spoczynku. Zauważ że jak masz rof 15 RPS to cały cykl gearboxa trwa ci już tylko 0.4 sekundy. Czyli peak będzie trwał ułamek tego czasu.

Ja zmierzyłem jak widać 34 A na m120, ale to jest coś grubo nie w porządku z tym gearboxem.

Czytałem o jakichś przegiętych tuningach na Airsoft Mechanics po 40 A albo 50 A z dual sectorami i rofem powyżej 30 RPS. Z tym że przy takich budowach raczej martwiłbym się o to że padnie bateria, styki czy tam mosfet albo silnik zanim mi się kable stopią.

no własnie ciekawi mnie kwestia mosfetu jaka jest powieszchnia przekroju nóżek tranzystora irl3713 :) chyba nawet 2 rownolegle w sumie nie maja przekroju 1,5mm^2 wiec czy warto klasc kable grubsze niz 1.5mm^2?

#22 hindus  | Napisano 24 luty 2015 - 19:55

hindus
  • Użytkownik
  • Postów: 807
  • Dołączył: 02-wrzesień 06
  • Miasto: Wejherowo
http://www.radiobox....nsist/to220.gif można sobie obliczyć

#23 wiciok  | Napisano 24 luty 2015 - 20:21

wiciok
  • Admin
  • Postów: 5476
  • Dołączył: 17-październik 10
  • Miasto: Mielec/Kraków

Wyświetl postUżytkownik John Petrucci dnia 24 luty 2015 - 16:25 napisał

no własnie ciekawi mnie kwestia mosfetu jaka jest powieszchnia przekroju nóżek tranzystora irl3713 :icon_smile: chyba nawet 2 rownolegle w sumie nie maja przekroju 1,5mm^2 wiec czy warto klasc kable grubsze niz 1.5mm^2?
Co z tego, że nie mają? Tylko na tym krótkim odcinku opór będzie większy, natomiast dla całego kabla dużej różnicy to nie zrobi - w przeciwieństwie do przekroju przewodu.

#24 szajbus63  | Napisano 24 luty 2015 - 21:07

szajbus63
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 25-styczeń 15
  • Miasto: Miłosław - Mikuszewo
Przy przekroju przewodu 1,5mm^2 obciążalność długotrwała przewodu miedzianego wynosi ponad 15A. Oznacza to, że jeśli przez taki przewód płynie taki właśnie prąd, to powinien wytrzymać on dowolnie długi czas. Zakładając, że strzelasz z mid-capa, jesteś w stanie wypluć cały zapas kompozytu w kilkanaście sekund. Przewód z powodzeniem wytrzyma chwilowy wzrost natężenia i nie powinien się przegrzać. Można sobie oczywiście okablować replikę większym przekrojem, ale max. to 2,5^2. Więcej to będzie przerost formy nad treścią.

#25 Tomciaz  | Napisano 25 luty 2015 - 09:52

Tomciaz
  • Użytkownik
  • Postów: 392
  • Dołączył: 01-listopad 12
  • Miasto: Poznań
No i trzeba pamiętać o ilości miejsca jaką dysponuje się wewnątrz korpusu. Taki dwużyłowy 2,5mm^2 to już konkretny byk, jeżeli silnik jest w chwycie pistoletowym to warto rozważyć czy wszystko się pomieści. Ad rem - na moich kabelkach 1,5mm^2 wartość prądu w cyklu pracy wynosi c.a. 30A - jak dotąd zachowują się poprawnie :).

#26 matrigs  | Napisano 25 luty 2015 - 13:09

matrigs
  • Użytkownik
  • Postów: 434
  • Dołączył: 12-luty 14
  • Miasto: Gdynia
Warto zauwarzyć Turnigy mają w standardzie kable AWG 16, czyli 1,27 mm^2. Wątpię żeby dawali je gdyby nie mieli pewność że podadzą prąd na który pozwala bateria.