Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

CM.050 [CYMA]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
135 odpowiedzi w tym temacie

#121 Master of Hell  | Napisano 10 listopad 2012 - 09:34

Master of Hell
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 10-wrzesień 12
  • Miasto:
Witam wiecie może jak wyłączyć Blow-Back w tej replice? Pozdrawiam

#122 grzegorz89  | Napisano 11 listopad 2012 - 16:19

grzegorz89
  • Użytkownik
  • Postów: 61
  • Dołączył: 16-styczeń 06
  • Miasto: Chorzów
Wypowiem się jako użytkownik tej repliki po przeszło roku solidnego jej używania. Luzy na kolbie były od nowości, da się to przeżyć. Podkładek nie miałem okazji wkładać by owe luzy zniwelować, kolby wyjąć się raczej nie da bez niszczenia nitów w korpusie jak to pisał Own. Co do "kultury pracy" GB, bez zarzutów ani zgrzytów, żadnych tuningów, na 9,6 NiMH firefoxa od samego początku. Co do fps'ów miesiąc temu na chrono na 0,23g 390fps (po przebiegu 12k kulek) z ustawionym hop-up'em. Magi się nie chybotały (midy cymy), oraz stokowy hicap. Obsada lufy, lufa, podstawa muszki, żadnych luzów nie miały, jedynie kolano gazowe po zdjęciu risowanej rury się klekotało jednak po ponownym złożeniu luzów brak. Plastikowe łoże miało tendencje do trzeszczenia jednak nie pękło, luzy wręcz niewyczuwalne. Ostatnio stałą się jednak rzecz straszna. Podczas ucieczki na manewrach wraz z karabinem porządnie przeorałem ziemie, pewnie nie jedna eMka wówczas by pękła w obsadzie lufy. W moim kałachu zrobiły się tam lekkie luzy. Wynika to z odgięcia się stalowych ścianek korpusu na pół milimetra. Dwa przednie nity dostały luzów z powodu rozchylenia korpusu przez obsadę lufy podczas upadku przez co całość dostała już rażących odchyłów. Moja wina z tymi luzami jednak karabin sam w sobie nie jest najgorszym wyborem jeżeli nie mamy zamiaru orać nim ziemi. Ja swój zanituję na nowo w obsadzie i wyklepie te odstające body i będzie jak nowy :icon_razz2: jak ktoś ma jakieś pytania, prośby zdjęciowe to dajcie znać.

Użytkownik grzegorz89 edytował ten post 11 listopad 2012 - 16:20


#123 Master of Hell  | Napisano 11 listopad 2012 - 17:04

Master of Hell
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 10-wrzesień 12
  • Miasto:
Mam pytanie czy gdybym chciał zamontować w mojej cymie cm050a lipo 11,1v dla wiekszego rof'a muszę wymienić jakieś części? Czy wystarczyła by wymiana tłoka na shs ze stalowymi zębami? Pozdrawiam

#124 grzegorz89  | Napisano 11 listopad 2012 - 17:35

grzegorz89
  • Użytkownik
  • Postów: 61
  • Dołączył: 16-styczeń 06
  • Miasto: Chorzów
Wiesz, zwiększasz tylko napięcie przez co mechanizm działa szybciej. Replika nie będzie strzelała przez to z większą mocą. Pod opisem takiego tłoka ze stalowymi zębami jest zazwyczaj informacja że takie rozwiązania są dedykowane zazwyczaj rozwiązaniom siłowym (czyli silniejsza sprężyna, "twardsze" zębatki które muszą ją napiąć i do tego się nie połamać itp). Aczkolwiek podejrzewam że może ktoś się znaleźć co będzie twierdził że zębatki będą szybciej "uderzać" w zęby tłoka by go naciągnąć przez co szybciej mogą go uszkodzić itp, itd, ect. W mojej opinii zwiększenie napięcia na mechanizm nie jest równoznaczne z wymianą podzespołów gearboxa ;] Natomiast pytanie trochę nie w temacie :P

#125 Master of Hell  | Napisano 24 grudzień 2012 - 21:44

Master of Hell
  • Użytkownik
  • Postów: 37
  • Dołączył: 10-wrzesień 12
  • Miasto:
Mam do sprzedania CIACH!

To nie komis!

Martinez

Użytkownik Marrtinez edytował ten post 25 grudzień 2012 - 22:30


#126 Arturro1  | Napisano 08 marzec 2013 - 08:18

Arturro1
  • Użytkownik
  • Postów: 12
  • Dołączył: 16-lipiec 12
  • Miasto: Olsztyn
Witam, jestesm szczęśliwmy posiadaczem AK74S w systemie VFC, i mam pytanie, czy ma ktoś na sprzedaż mechanizm od EBB?
I czy dałoby się go zamntować w moim kałaszku.

Jak to wygląda i na jakiej zasadzie to działa ?

Pozdrawiam

#127 Grim_Warrior  | Napisano 23 marzec 2014 - 16:28

Grim_Warrior
  • Użytkownik
  • Postów: 528
  • Dołączył: 04-lipiec 11
  • Miasto: Wrocław
Czołem.
Odkopię trochę temat.
Czy ktoś z was próbował wyciszyć ten karabinek? Ogólnie interesuje mnie maksymalne wyciszenie i zmiana komory oraz lufy ( zero precyzji po 30m ).

#128 Rejovski  | Napisano 31 sierpień 2014 - 19:02

Rejovski
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 31-sierpień 14
  • Miasto:
Siemka. Chciałbym lekko odkopać ten temat. Tylko mam inne pytanie, ale dalej o Cymie 050A. czy mógłbym z tego cacka zrobić bron w stylu Rpk - 74 / PKP PECHENEG itp? Ponieważ kupiłem tą broń ze świadomością, że jest to CKM. Lecz się myliłem. Mogę wydać max 500 zł. Podkreślam NIE MUSZĘ ZWIĘKSZAĆ MOCY BRONI.
Z górki dziękuje, oraz pozdrawiam.

#129 UberSoldier  | Napisano 31 sierpień 2014 - 19:55

UberSoldier
  • Użytkownik
  • Postów: 206
  • Dołączył: 23-lipiec 11
  • Miasto: Żnin
Pecheneg? Ktoś tu sie za dużo w battlefielda nagrał, wyczuwam trolla. Nie, nie zrobisz z tego peczenga a żeby zrobić rpk to musisz wymienić kolbe, lufe, drewna i korpus co by koszer był. CKM...-,-

#130 Rejovski  | Napisano 01 wrzesień 2014 - 10:51

Rejovski
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 31-sierpień 14
  • Miasto:
Okej. A czy W ogóle opłaca się kupować Ckm'y asg? Czy się nie opłaca bo wychodzą duże koszty eksplatacyjne?

#131 Nath  | Napisano 01 wrzesień 2014 - 11:50

Nath
  • Użytkownik
  • Postów: 3098
  • Dołączył: 03-lipiec 09
  • Miasto: Warszawa
Jedziesz na jakąkolwiek poważniejszą imprezę i zazwyczaj w regulaminie masz punkt mówiący o tym, że z hicapów/drumów mogą strzelać tylko repliki broni, która w "realu" wali z magazynków bębnowych/pudełkowych. Często też takie repliki mają liberalniejsze limity fps do walenia na auto. Chcesz być żołnierzem wsparcia-dźwigaj.

Użytkownik Nath edytował ten post 01 wrzesień 2014 - 11:50


#132 Zachar  | Napisano 01 wrzesień 2014 - 13:26

Zachar
  • Użytkownik
  • Postów: 837
  • Dołączył: 04-lipiec 04
  • Miasto: Oppeln
Pewnie się kolega Rejovski pomylił, bo cyma cm050 to replika AIMS, a RPK-74 to CM.051 :icon_smile:

Przeróbka AIMSa na PKP czy nawet PKM była by na tyle skomplikowana i droga, że nie powinieneś nawet jej brać pod uwagę.
Natomiast doprowadzenie do wyglądu mniej więcej RPK nie będzie aż tak trudne. Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad rumuńską odmianą RPKS:Dołączona grafika

Jeżeli interesuje Cię tylko luźna stylizacja, to w takim przypadku mógłbyś załatwić sobie jedynie dłuższą lufę z dwójnogiem i uzyskałbyś bardzo oryginalny rkm, a zmiany byłby by w pełni odwracalne. No chyba, że koniecznie musisz mieć rosyjska/radziecką odmianę...

Co sensowności zakupu rkm.
W tej chwili, to najbardziej opłaca Ci się zrobić tego rumuńskiego RPKS i zakup elektrycznego magazynka bębnowego. Gearbox V3 pozwala uzyskać duże fps przy wysokiej niezawodności. Po za tym RPK jest lekkie i w miarę ergonomiczne(jak na rkm), a lżejsza replika, to większy sens w jej użytkowaniu (gdy strzela tak samo jak cięższe M249, M60 czy PKM)
Jeżeli chodzi o ogólny sens użytkowania rkmów w airsofcie to moje zdanie jest takie; najmocniejszy argument przeciwników rkm brzmi następująco: "po co Ci RPK/M60/M249/PKM jak w mp5k możesz mieć takie same fps, taki sam rof i magazynek bębnowy". Niby twierdzenie to na ręce i nogi, ale w praktyce kończy się na gadaniu - ile widziałeś zwykłych replik (Ak, M4 MP5), które waliły po 500-550 fps na automacie z elektrycznego boxa? To są jednostkowe przypadki, a często nikogo takiego nie uświadczysz. Choćby dlatego, że wsparcie ze zwykłego hi-capa jest bezsensowne, bo dłużej podkręcasz, niż strzelasz. Elektryczny bęben jest ciężki(załadowany prawie 1,5kg, czasami jest to połowa masy karabinka), hałasuje(w połowie opróżniony gra jak werbel) i jest niewygodny(zmienia wyważenie broni, gdy karabinek jest na zawieszeniu to box wbija się w nery) i za jego cenę można dostać kilka low- lub mid-capów, dlatego większość go sobie odpuszcza. A jak chcą robić za "wsparcie" to nie powinni.
Jak weźmiesz pod uwagę to, co Nath napisał, to rola rkm jest jeszcze bardziej sensowna.

Użytkownik Zachar edytował ten post 01 wrzesień 2014 - 13:38


#133 robur21  | Napisano 29 kwiecień 2016 - 14:00

robur21
  • Użytkownik
  • Postów: 2
  • Dołączył: 09-luty 16
  • Miasto: Świecie
witam
mam pytanie do posiadaczy CM.050a - a mianowicie jaką polecacie gumkę Hop-up oraz jaką lufę precyzyjną do stockowej cymy  ?
przy okazji  jaką je wymienić akurat w tej replice bo niestety na yt brak instrukcji do tego modelu .

Użytkownik robur21 edytował ten post 29 kwiecień 2016 - 14:13


#134 Jkay  | Napisano 16 kwiecień 2017 - 20:05

Jkay
  • Użytkownik
  • Postów: 1
  • Dołączył: 16-kwiecień 17
  • Miasto:
witam mam pytanie jaka dysza jest w środku długa czy krótka?

#135 The-Naturat  | Napisano 16 kwiecień 2017 - 21:37

The-Naturat
  • Użytkownik
  • Postów: 394
  • Dołączył: 29-maj 12
  • Miasto:
krótka stokowo jest.

#136 RED (Lone Wolf)  | Napisano 16 kwiecień 2018 - 19:45

RED (Lone Wolf)
  • Użytkownik
  • Postów: 277
  • Dołączył: 28-listopad 03
  • Miasto: Gliwice
Cześć.
Poradźcie proszę jakie midcapy/lowcapy macie sprawdzone, podające bez zacinek kulki powyżej 0,25g?
Stokowy Hicap radzi sobie z wszystkim ale nienawidzę hicapów.
Midcapy cymy, odpowiednio "sformatowane" i wystrzelane po x magazynków na 0,25 (bez problemów)
tną się losowo już na 0,28g G&G, nawet jak załaduje po 50bb.
Mam 6 takich midcapów i z wszystkimi jest problem na kulkach cięższych niż 0,25g,
więc szukam magazynków innych firm (lowcapy / midcapy).

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
R