Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Chronograf


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#1 murek94  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 17:08

murek94
  • Użytkownik
  • Postów: 148
  • Dołączył: 12-listopad 07
  • Miasto: Szczecin
Witam,
Mam zamiar kupić chronograf (jakiś nie drogi - na własne potrzeby).

Czy ktoś posiada taki chronograf :
http://www.allegro.p...aeg_virtec.html

lub

http://www.bron.pl/b.../chronograf_asg

Który lepiej się sprawuje ?
Czy lepiej dołożyć i kupić Madbulla czy Guardera ?

#2 Marcinek83  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:34

Marcinek83
  • Zbanowany
  • Postów: 1623
  • Dołączył: 01-wrzesień 06
  • Miasto: Kołobrzeg/Pyrzyce
Mam ten chrono virtec. Powiem Ci że nie jest taki zły, gazówki nie zmierzy bo od razu brudzą się diody ale daje radę. Pomijając fakt że to chronograf nie chronometr jak napisali to jest ok.
Ten z Broń.pl wygląda przyjemnie ale nie wiem czy mierzy gazówki, jest lepiej wykonany lecz po mimo to, nie kupił bym go chociaż z racji że to broń.pl

Virtec
Zalety:
+Cena
+Poprawny pomiar ( cóż, w tym przypadku to zaleta )
+Mierzy szybkostrzelność
+Produkt Polski

Wady:
-Jakość wykonania (plastik plastik i jeszcze trochę plastiku )
-Nie można odczytać bezpośrednio wartości, trzeba przekręcić chrono
-Za każdym strzałem trzeba nacisnąć 2 razy przycisk
-Brak możliwości pomiaru replik gazowych

Ogólnie za tą cenę, nie żałuję zakupu.

Użytkownik Marcinek83 edytował ten post 24 czerwiec 2009 - 19:35


#3 Borol  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:37

Borol
  • Użytkownik
  • Postów: 490
  • Dołączył: 20-maj 07
  • Miasto: Warszawa
Fidragona przestali juz chyba produkowac.Takie mialem info.I nigdzie juz ich nie ma.

#4 murek94  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:43

murek94
  • Użytkownik
  • Postów: 148
  • Dołączył: 12-listopad 07
  • Miasto: Szczecin
Na Gunfire widziałem

#5 grisza76  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:52

grisza76
  • Użytkownik
  • Postów: 459
  • Dołączył: 16-wrzesień 07
  • Miasto: Tychy
Chronometr, a nie chronograf :P Ale również polecam produkt Virteca. Jedyny minus to konieczność dwukrotnego naciśnięcia przycisku przed każdym pomiarem, ale za tą cenę.....

#6 Gogin  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:54

Gogin
  • Użytkownik
  • Postów: 1897
  • Dołączył: 19-czerwiec 07
  • Miasto: Zgorzelec
Kolejny, które nazywa chronograf chronometrem ?  ;-) Pytałem się SS'manów i mówili, że Fidragona nie będą już sprowadzać, jednak wisi u nich na ofercie - także bardzo prawdopodobnie, iż faktycznie przestali go produkować.

#7 murek94  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 19:59

murek94
  • Użytkownik
  • Postów: 148
  • Dołączył: 12-listopad 07
  • Miasto: Szczecin
To w końcu Chronograf czy Chronometr :] Jak się mówi bo się gubię :P
Więc zdecyduje się niedługo na Virteca

#8 Gogin  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 20:17

Gogin
  • Użytkownik
  • Postów: 1897
  • Dołączył: 19-czerwiec 07
  • Miasto: Zgorzelec
CHRONOGRAF i niech wszyscy czytający ten wątek zapamiętają to sobie. To tak samo jak z FORMOWANIEM ogniw akumulatora, a nie formatowaniem!

#9 michalll  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 21:09

michalll
  • Użytkownik
  • Postów: 2207
  • Dołączył: 10-kwiecień 07
  • Miasto: Kraków
Fidragon owszem jest dostępny ale nie w Polsce ;) No i niestety za taką cenę już się go nie kupi.

#10 Tuksiak  | Napisano 24 czerwiec 2009 - 21:52

Tuksiak
  • Użytkownik
  • Postów: 2190
  • Dołączył: 27-maj 07
  • Miasto: Szczecin
Tylko jedna rzecz:
Tego nie bierz, mam i teoretycznie powinien być ekstra, faktycznie pokazuje dobrze, ale jak masz np. precę która wystaje z lufy zewnętrznej, to zrobienie pomiaru graniczy z cudem ;-).

Taki off mi się załączył.

#11 MAJOR762  | Napisano 25 czerwiec 2009 - 00:01

MAJOR762
  • Użytkownik
  • Postów: 1922
  • Dołączył: 24-sierpień 06
  • Miasto: Toruń

Wyświetl postUżytkownik Tuksiak dnia 24/6/2009, 22:52 napisał

ale jak masz np. precę która wystaje z lufy zewnętrznej, to zrobienie pomiaru graniczy z cudem ;-).
A ja tradycyjnie poproszę, mógłbyś dokładnie opisać na czym polega problem??

#12 Tuksiak  | Napisano 25 czerwiec 2009 - 06:20

Tuksiak
  • Użytkownik
  • Postów: 2190
  • Dołączył: 27-maj 07
  • Miasto: Szczecin
Tego Laylaxa nakręcasz na gwint pozostający najczęsciej po tłumiku płomienia. Niestety kiedy nakręcisz go na replikę w której wystaje lufa, to zasłaniasz jedną z fotokomórek, czy co on tam sobie ma, więc możesz zapomnieć o pomiarze, bo sygnał z tej będącej na końcu czytnika nie wystarczy.
Druga rzecz, jeżeli nie nakręcisz, to biorąc pod uwagę mały otwór w nim, dość trudno jest strzelić osiowo trzymając czytnik w jednej ręce, a replikę w drugiej. Nadto powtarzalność pomiarów jest nikła i naprawdę trzeba się napocić z ustawianiem tego wszystkiego, żeby to jakoś zadziałało.
Ja u siebie łapię replikę w imadełko, czytnik ustawiam na czymś osiowo przed lufą, za nim daję kulochwyt i jakoś jest. Ale w terenie jest naprawdę trudno to zrobić i te pomiary są wtedy bardzo mało wiarygodne.

Użytkownik Tuksiak edytował ten post 25 czerwiec 2009 - 06:21


#13 MAJOR762  | Napisano 25 czerwiec 2009 - 11:12

MAJOR762
  • Użytkownik
  • Postów: 1922
  • Dołączył: 24-sierpień 06
  • Miasto: Toruń
Dziękuję za wyjaśnienie.

#14 luglo  | Napisano 29 czerwiec 2009 - 07:56

luglo
  • Użytkownik
  • Postów: 1075
  • Dołączył: 16-marzec 05
  • Miasto: Wrocław

Cytat

CHRONOGRAF i niech wszyscy czytający ten wątek zapamiętają to sobie. To tak samo jak z FORMOWANIEM ogniw akumulatora, a nie formatowaniem!
Dać mu wódki! :-P

Czasem chce się rzygać jak ludzie głupoty piszą o chronometrach czy formatowaniu. Sformatować to można twardy dysk :wink:

#15 Marcinek83  | Napisano 26 lipiec 2009 - 22:19

Marcinek83
  • Zbanowany
  • Postów: 1623
  • Dołączył: 01-wrzesień 06
  • Miasto: Kołobrzeg/Pyrzyce
Ciekawostka: Dołączona grafika

#16 Gogin  | Napisano 26 lipiec 2009 - 23:26

Gogin
  • Użytkownik
  • Postów: 1897
  • Dołączył: 19-czerwiec 07
  • Miasto: Zgorzelec
Marcinek83 - czepiasz się, oni mają tak tyle byków w opisach, że jak czasami czytam to bierze mnie na śmiech przez łzy. Nie tylko u SS'manów, w większości jak nie w każdym internetowym sklepie ASG jest to zaniedbywane, ale pośmiać się można  :-F.

#17 Marcinek83  | Napisano 27 lipiec 2009 - 20:23

Marcinek83
  • Zbanowany
  • Postów: 1623
  • Dołączył: 01-wrzesień 06
  • Miasto: Kołobrzeg/Pyrzyce
To w końcu czepiam się czy nie?

#18 kerth  | Napisano 27 lipiec 2009 - 22:14

kerth
  • Użytkownik
  • Postów: 149
  • Dołączył: 10-sierpień 07
  • Miasto: Luboń

Wyświetl postUżytkownik Gogin dnia 24/6/2009, 21:17 napisał

CHRONOGRAF i niech wszyscy czytający ten wątek zapamiętają to sobie. To tak samo jak z FORMOWANIEM ogniw akumulatora, a nie formatowaniem!
Co do chronografu - to chyba oczywiste. Chronometr, to zegar, a chronograf, to aparatura pomiarowa (tak w bardzo telegraficznym skrócie).

Co do formowania i formatowania - tu już nie jest tak prosto. Wystarczy przeczytać definicję formowania i formatowania i nie jest tak prosto ;)

Ja mam guardera Speeder 2000 Gen2 i poza 1 wadą (bateria wewnętrzna trzyma niezmiernie krótko), bardzo fajne chrono.

#19 luglo  | Napisano 28 lipiec 2009 - 09:18

luglo
  • Użytkownik
  • Postów: 1075
  • Dołączył: 16-marzec 05
  • Miasto: Wrocław
Kerth to jest bolączką tego forum; błędy wielokrotnie są powielane.

#20 Zelber  | Napisano 28 grudzień 2009 - 21:32

Zelber
  • Użytkownik
  • Postów: 396
  • Dołączył: 24-kwiecień 08
  • Miasto: Wroclaw
Poszukuje jakiegoś chronografu:
1.) Mierzącego gaziaki.
2.) Mało wrażliwego na odchylenia lotu kulki.(strzelania pod kątem do chrono, co np w madbullu powoduje przekłamania fpsów)
3.) Możliwie najtańszego.

Zostaje coś poza guarderem 2000?:P

Edit:
Jakie konkretne problemy z gaziakami chrono virtec?
Utrudnia, czy uniemożliwia pomiar, ma znaczenie, czy to gg czy co2?

Użytkownik Zelber edytował ten post 28 grudzień 2009 - 21:36