Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

[Oficjalny] SWD Dragunow [A&K]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1479 odpowiedzi w tym temacie

#21 Guest (ID:6452)  | Napisano 16 październik 2012 - 19:50

Guest (ID:6452)
  • Validating
  • Postów: 118
  • Dołączył: 22-listopad 05
  • Miasto:
O, Mendi dostał moda :D.

#22 Mendi  | Napisano 17 październik 2012 - 09:03

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
ano bywa, wspomogę Vipera, co się będzie chłopak sam tak z Wami użerał.... jak znajdę duużo wolnego czasu, to tu posprzątam gruntownie

to chrono wiatrówkowe http://nasze-wiatrow...topic.php?t=152 ... coś do użytku domowego byłoby w miarę ok, ale poza to bida. Posiadam takie - http://www.virtec.pl...p?page=chrono09 z inną nalepką i przyciskami, jest to półautomat, trzeba sobie poklikać, ale podaje m/s, fps i rof też liczy - porównywałem z 2 innymi chronami (dragon i madbull) i wyniki były niemal identyczne. Kosztowało to to 239zet, dorobiłęm wtyczkę na zewnętrzne zasilanie. Hula. Chciałem kupić model 3, ale chłopaki napisali mi że nie produkują nic obecnie. Może warto by było ich pobuntować coby się do pracy wzięli ;] Jeśli wznowią produkcję v3 to mogę odstąpić obecnie posiadane chrono, powiedzmy za 140zet

Panowie, na komisie jest promyczek 650mm w przystępnej cenie - http://wmasg.pl/pl/c...ent/show/356730
posiadam takowego, pasuje do stockowej komory, wystaje 7mm w wycięciach tłumika płomienia, jest strata ok 25-30fps (w porównaniu do 590mm) ale celność drastycznie wzrasta.

#23 Mendi  | Napisano 04 listopad 2012 - 23:23

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
do pw zaglądam oczywiście, ale jak miałem skomentować ostrą walkę z zapychaniem pso na swd? Powinno wchodzić lekko.
Tak, mam 2 swd, jeden z korpusów ma plate z ak

dobra pany, recka gotowa ;D mam kompresję lepszą niż rar - 100 do 1 (w tym przypadku 300 do 3 stron). Posiałem gdzieś dział Kfiatki, z wypocinami najgłupszymi... może to i lepiej. Jak znajdę to dorzucę, jeśli nie to trudno, nic nie tracimy.
Kilkanaście grafik mi nie weszło (Eptera łożyskownaie i Shamotha szlifowanie komory), jeśli macie linki to podeślijcie mi na pw.
Przejrzeć, na bank są błędy, ciężko wszystko ogarnąć.


A młodych odsyłać namiętnie do 1 strony.

@WICIOK

Silnik forum rzucał się o za dużą liczbę cytatów, jaki jest limit na post?


#24 Mendi  | Napisano 11 listopad 2012 - 14:31

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
W SWD a&k środkowa śruba mocowania kolby jest faktycznie pod mostkiem, na którym prowadnica sprężyny głównej jest. Nie mam pojęcia jak to niby obeszli, a tym bardziej po co? W sumie jedyna logiczna odpowiedź - po to by kolbę zmienić na inną, nie odkręcając śrub mostka i przez to nie rozrywając plomby gwarancyjnej, bo niby dają na 2 lata gwarancję. SWD a&k mam bebechy takie, że można i 4 lata strzelać bez ich uszkodzenia, zwłaszcza na stockowych 500fps, jak dla mnie z tą 24m gwarancja to chłit marketingowy i tyle.

i co, że niby na gazie jakiś bardziej groźny jestem czy jak?

Konwersja gazowa to tylko alternatywne źródło napędu, replika jest nadal ta sama, a w szafce, w woreczku leży sobie kompletny mechanizm sprężynowy - tak na wszelki słuczaj, a nóż kiedyś do niego wrócę. Konwersja śmiga na kapsułach co2 12g i na n2o 8g, ale do testów kupiłem sobie butlę 12oz co2. Co ciekawe, nie mam w okolicy gdzie napełnić butli paintballowej co2, lokalni farbiarze na hp jadą, a firmy z gazami technicznymi nie mają odpowiedniej przetoki. Pewnie kupię sobie najprostszą przetokę co2 za 90zet, butle matkę 6kg mam, jedno nabicie 20zet, a wystarczy mi to na rok lub dwa ;p

#25 Mendi  | Napisano 02 grudzień 2012 - 19:16

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
Panowie zrobiłem dziś test w terenie, zarówno wiosła na zasilaniu gazowym jak i nowych kulek we - więcej z testu kulek tutaj: http://forum.wmasg.p...20#entry1768427

Zrobiłem sobie całkiem fajne stanowisko strzeleckie, oczywiście z taktyczną kafką:
Dołączona grafika Dołączona grafika

Tarcze formatu a4 rozmiesiłem do ruletki geodezyjnej (forka robiona aparatem na 30m od replik)
Dołączona grafika

Wyniki strzelania nie zachwycają, nawet mnie (miałem nadzieję na stabilne 90m zasięgu), podobne osiągimiałem na napędzie sprężynowym - ale głównie latem. Do wymiany idzie zielona gumka g&g, bo jest szorstka wewnątrz, po tym przebiegu w sumie jej się należy, wymienię ją na identyczną nową ;p Podejrzewam że jak się to dopieści i wyreguluje, to będzie prało nieziemsko.


Co do mojego wiosła z konwersją manCrafta, kilka informacji:
- konwersja  z regiem sprawują się miodnie, regulacja jest płynna, fps stabilne, wszystko gra i bucy, można sobie darować wszelkie gąbki, amortyzatory, wzmocnienia i przedłużenia rączki przeładowania,

- wyczyściłem i pomalowałem na olivkowo rega i butlę, coby surową aluminiowością w oczy nie waliło ;p

- na 1 kapsule przy temp. ok +3C oddałem 30 strzałów o mocy 600fps (450fps na 0,40g)

- strzelałem głównie na zasilaniu z butli 12oz (340g), oddanie 200 strzałów w niecałą godzinę to czysta przyjemność, ustawiałem po 500fps na 0,40g i 0,43g; co ciekawe, nigdzie w promieniu 50km nie udało mi się znaleźć paintballowca lub zakłądu z gazami technicznymi, który by mi butlę co2 napełnił. Kupiłem sobie przetokę za 89zet i nalewam gaz z gaśnicy zwykłej. Koszt nabicia gaśnicy to 20zet, powinno wystarczyć na ok 10-12 butel tych co mam, na butli powinno wyjść ok. 1000 strzałów na 600fps - czyli jakby nie patrzył, wychodzi niemal darmo ;p Trzeba będzie wznowić projekt nabijalnych kapsuł wielokrotnego użytku

- zrobiłem sobie pokrowiec na rega z komorą na kapsułę, umocowałem to na kolbie, nie jest może cudny, ale zadanie spełnia (wężyk poza kolbą można przyciąć do tych 20cm) i co najważniejsze nie przeszkadza:
Dołączona grafika

- replika strzela o wiele ciszej z tłumikiem:
Dołączona grafika

- o dziwo, oryginalny tłumik płomienia jakieś dziwne zawirowania kulki tworzył na zasilaniu gazowym, na dorabianym tłumiku było dużo lepiej i ciszej

Przestrzelałem też AK74 450fps, choć po ponad 3 godzinach w niskiej temp. wyciągał max 420fps. Sieje celnie seriami na 0,25g i 0,28g na 65m. Czyli tyle co ma stock swd. Tyle w temacie przewagi stockowego swd nad niemal stockowym aegiem.

#26 milosz  | Napisano 08 grudzień 2012 - 19:20

milosz
  • Użytkownik
  • Postów: 38
  • Dołączył: 22-kwiecień 08
  • Miasto: Cieszyn
Czy opłaca się polerować stockowy cylinder, który już "swoje" przeżył?

Szukając na forum nie znalazłem odpowiedzi.

#27 Mendi  | Napisano 08 grudzień 2012 - 21:42

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
na stocku nie wymagał tego, było niemal lustro. Po 3 latach użytku i ok 8k kulek przebiegu cylinder nie wymaga nadal polerki.
Masz jakieś rysy czy jak?

#28 milosz  | Napisano 10 grudzień 2012 - 18:04

milosz
  • Użytkownik
  • Postów: 38
  • Dołączył: 22-kwiecień 08
  • Miasto: Cieszyn
Tak, mam lekko zadrapany cylinder.
Poprzedni właściciel, smarował go smarem grafitowym...

Mendi - jak uważasz? Mogę go na mokro, wypolerować?

#29 Kiekos  | Napisano 10 grudzień 2012 - 19:54

Kiekos
  • Użytkownik
  • Postów: 371
  • Dołączył: 24-październik 09
  • Miasto: Toruń
Może poprzedni właściciel nie zadbał o wyczyszczenie cylindra i tłoka z opiłków albo coś? Wątpię, żeby od grafitowego coś takiego się stało...

#30 shamoth  | Napisano 10 grudzień 2012 - 20:31

shamoth
  • Użytkownik
  • Postów: 1671
  • Dołączył: 12-czerwiec 08
  • Miasto: Warszawa
Mój cylinder od nowości miał rysy w środku.
Bierzesz papier 500 i lecisz kilka razy a potem mozolne szlifowanie 1000 i 2000 wodną na mokro. Bardzo ważne jest aby nie szlifować go ruchami posuwiście-zwrotnymi tylko włożyć palec z papierem do środka i kręcić cylindrem/palcem raz z jednej strony wkładając papier raz z drugiej. W ten sposób powstaną wewnątrz pierścienie, linie podłużne są niewskazane w cylindrach. Ostatecznie się wycwaniłem i cylinder polerowałem na kolanie wkładając w środek kawałek kija od szczotki owiniętego filcem i papierem wodnym i wałkowałem cylinder na kolanie przez kilka dni w wolnych chwilach. Lusterko było aż po oczach dawało tylko nie przesadz bo będziesz szukał nowej uszczelki na tłok, czasem udaje się znaleźć źle odlaną/obrobioną na której jest "lamelka" z formy wtryskowej, jeśli jest w miarę jednorodna to potrafi się uszczelnić już przy minimalnym ruchu.

#31 Kiekos  | Napisano 12 grudzień 2012 - 19:15

Kiekos
  • Użytkownik
  • Postów: 371
  • Dołączył: 24-październik 09
  • Miasto: Toruń
Pozwólcie, że przerwę Wam dyskusję i dodam swoje dwa grosze na inny temat :icon_razz2:

Doszedł do mnie ten 'NEW' SWD od Krakmanów. Porównałem go z ostatnią wersją A&K, która była u nich niedawno dostępna. Przede wszystkim - wygląd zewnętrzny. Metal to nadal jakiś stop (podejrzewam, że gównolit), ale pokryty inaczej. Powierzchnia nie jest matowa i szorstka, tylko gładka i błyszcząca, zupełnie jakby metal był anodyzowany. Dotyczy to wszystkich części zewnętrznych, tzn korpusu, lufy, pokrywy, tłumika płomienia i kolanka gazowego. Jedynie magazynek jest matowy.

Elementy kompozytowe są bardziej chropowate, lepiej leżą w łapie, ale i tak je zdemontowałem, więc dalej się nimi zachwycać nie będę. Warto zwrócić uwagę na pierwszą różnicę, którą można na tym etapie wskazać - chwyt przedni jest jednoczęściowy, co oznacza, że aby go zdjąć należy odkręcić tłumik płomienia i kolanko gazowe. Okucia okładzin są trochę większe od tych w A&K, przez co okładziny od ostrego przystosowane do mojego poprzedniego SWD miały teraz lekkie luzy. Jedna warstwa izolki załatwiła sprawę. Warto też zauważyć, że chwyt przedni w tym 'NEW' SWD jest dłuższy o jakieś 2mm, przez co między okuciami a krawędzią okładzin od ostrego zrobiła się przerwa większa o te 2mm. Trochę nieestetycznie to wygląda, ale nie rzuca się to w oczy.

Lufa jest nareszcie prosta. Mocowanie jest inne niż w SWD od A&K, tzn nie użyto dwóch M4, tylko czterech. Nic się nie gibie, nie majta, jest po prostu cudnie.

Dołączona grafika

Komora, tłok i suwadło są srebrne. Jak ze szczelnością - jeszcze nie wiem, bo nie dobrałem się do środka. Głowica cylindra jest inna, tzn jest zwężona na samym końcu, czego nie można powiedzieć o tej z A&K.

Dołączona grafika

Suwadło ma lekkie wcięcie pod rączką przeładowania, przez co nie dotyka korpusu w tym miejscu.

Dołączona grafika

W mostu jest otwór, który pozwala na wymianę kolby bez utraty gwarancji, zupełnie jak w tym GFGWD, więc podejrzewam, że i producent jest ten sam.

Dołączona grafika

Pokrywa od SWD A&K pasuje do tego nowego, na odwrót niestety nie. Pokrywa od SWD A&K ma luzy na korpusie A&K, na tym nowym nie ma żadnych i, co zabawne, pasuje dużo lepiej niż ta od nowego, ponieważ likwiduje przestrzeń nad selektorem na trybie safe i nie widać tłoka. Magazynki pasują w obie strony, jednak ten stary (A&K) nie jest matowy, w przeciwieństwie do nowego, i lepiej prezentuje się przy korpusie.

W SWD A&K duże luzy miał zespół spustu. W nowym SWD cały zespół siedzi ciasno i ani drgnie. Zupełnie inny jest też sam spust. Chodzi płynniej i ładnie odskakuje do swojej pozycji po naciśnięciu. Selektor nie ma luzów, przeskakuje z należytym oporem.

Więcej różnic na razie nie zaobserwowałem. Korpus zważę, kiedy rozkręcę bebechy. Na razie nie mam na to aż tyle czasu i będzie to musiało poczekać.

#32 Mendi  | Napisano 16 grudzień 2012 - 18:16

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
ma może któryś fotkę tego spłaszonego przy hu madbulla? Pasowałoby to w recce uzupełnić bo się ludzie mimo wszystko nadal na nie nacinają (w sumie jak nie poczytają najpierw to dobrze im tak), niestety dla plemienia po gimnazjum trzeba trafiać obrazkowo.

Tak wygląda prawidłowa do swd lufa madbulla, taka PASUJE:
Dołączona grafika
natomiast taka:
Dołączona grafika
Spłaszczona NIE PASUJE ( w sensie wejdzie, ale nie będzie szczelności na gumce hu) to jakie osiągi jest w stanie zapewnić to już inna para kaloszy.

Przykleję to też w recce.

#33 Dziećka  | Napisano 01 styczeń 2013 - 12:35

Dziećka
  • Użytkownik
  • Postów: 475
  • Dołączył: 13-grudzień 10
  • Miasto: Mysłowice
Orientujecie się, czy do wersji sprężynowej będzie pasował gearbox z elektrycznego SWD A&K?

#34 Mendi  | Napisano 01 styczeń 2013 - 14:44

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław

Wyświetl postUżytkownik Dziećka dnia 01 styczeń 2013 - 12:35 napisał

Orientujecie się, czy do wersji sprężynowej będzie pasował gearbox z elektrycznego SWD A&K?
nie będzie, body jest wewnątrz całkowicie inne

#35 Grabekk  | Napisano 12 styczeń 2013 - 19:57

Grabekk
  • Validating
  • Postów: 209
  • Dołączył: 19-grudzień 10
  • Miasto:
Czy jest możliwość dostania body od A&K? Czy trzeba kupić inny model na części?

#36 Mendi  | Napisano 14 styczeń 2013 - 17:53

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław

Wyświetl postUżytkownik Grabekk dnia 12 styczeń 2013 - 19:57 napisał

Czy jest możliwość dostania body od A&K? Czy trzeba kupić inny model na części?
body nie występuje w sprzedaży, można dorwać na komisie czasem z rozbiórki. Zawsze można kupić nową replikę dla body i resztę sprzedać.

#37 Mendi  | Napisano 31 styczeń 2013 - 09:19

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław
heh Shamoth, dokładnie tak samo ostatnio stabilizowałem lufę w swd znajomego - wyciągnąłem lufę wewn. złożyłem jedynie zewnętrzną i tą tulejkę, wiertło 3,5mm i na wylot przez wszystko, później gwintownik m4 i pilnik do środka lufy wewn. żeby zadziory wyrównać. teraz można się tym bić na dyskotece ;p

@koniu
mój ty ulubiony twórco abstrakcji - a jakbyś tak kolbę wydłużył do samej muszki, wyglądałoby jak garand a jakie stabilne by było!

#38 Mendi  | Napisano 20 luty 2013 - 09:49

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław

Wyświetl postUżytkownik ghost666 dnia 19 luty 2013 - 11:34 napisał

Przeczytałem, przyznaje się, tylko kilka pierwszych postów, gdzie ponoć znajduje się podstawowe kompendium wiedzy o tej replice. Mam kilka pytań:

1. Czy da się tą replikę gdzieś kupić (nową)? Jak kształtują się ceny i za ile warto ją brać używaną. Oczywiście chciałbym polować na te udane serie - 1,2 oraz 5.

2. Czy ktoś z powodzeniem zamontował w środku konwersję mancrafta? Z jakimi wydatkami, oprócz samej konwersji (550 zł) i butli z reduktorem (150 zł) muszę się wtedy liczyć. Wydaje mi się to być dosyć tanią alternatywa do zrobienia karabinu wyborowego sub1000zł (niecałe 300zł replika, 700zł konwersja z peryferiami).

Z góry dziękuję za pomoc.
O jednej i drugiej kwestii informacje w recce są.
Przy obecnych cenach, nie brał bym używki - różne kfiatki się zdarzają, o czym juz pisałem.
Owszem, konwersja mancrafta hula bez problemu, mam ją u siebie jakieś 4 miechy. Obecnie prowadzone są prace nad optymalizacją pojemności komory pod lufy swd ( na 1 kapsule będzie ok. 80 strzałów przy 600 fps na 0,20g) i projektem innego mostka (obecny wkręca się od spodu, trzeba kolbę ściągać, a przy drewnianych jets problem wyrabiania się otworów na śruby), na dniach najnowsza wersja powinna pojawić się w sprzedaży.

Sam koszt konwersji to faktycznie 550zet, dodatkowo reg 150zet no i kwestia zasilania dochodzi: adapter na kapsuły 60zet lub butla 50-450zet (zależnie od wielkości, legalizacji i rodzaju gazu). Wbrew pozorom jest sens instalowania konwersji nawet do stockowych replik - obsługa jest dużo łatwiejsza, regulacja fps płynna, a preckę zawsze można z czasem dokupić.

Jak chcesz koniecznie konwersję gazową, to daruj sobie szukanie replik z konkretnej serii - przy konwersji wytrzymałość bebechów (skądinąd bardzo dobrych jakościowo, niech się stock L96 chowa) jest właściwie nieistotna. Za kilka dni powinien pojawić się mój artykuł porównujący (dosyć kompleksowo) obecnie dostępne konwersje gazowe do swd. Czekać

#39 PiPERo  | Napisano 20 luty 2013 - 16:28

PiPERo
  • Użytkownik
  • Postów: 86
  • Dołączył: 11-styczeń 13
  • Miasto: Trzebnica
Bo jeszcze wyjdzie że 5x tańsza konwersja jest lepsza od mancraftów to może jej nie publikuj.
Ciekawe jeszcze jak to czeskie rysuje cylinder.

Użytkownik PiPERo edytował ten post 20 luty 2013 - 16:39


#40 Mendi  | Napisano 20 luty 2013 - 20:29

Mendi
  • Supermoderator
  • Postów: 3973
  • Dołączył: 28-maj 06
  • Miasto: Jarosław

Wyświetl postUżytkownik PiPERo dnia 20 luty 2013 - 16:28 napisał

Bo jeszcze wyjdzie że 5x tańsza konwersja jest lepsza od mancraftów to może jej nie publikuj.
Ciekawe jeszcze jak to czeskie rysuje cylinder.
Młody jesteś, w cuda wierzysz... takie rzeczy to chyba tylko w Erze (której notabene nie ma).
Tak, konwersja rysuje cylinder, powrót do tłoka i napędu sprężynowego jest raczej utrudniony.

Testy i porównanie staram się robić obiektywnie i bezstronnie. To poczekacie jeszcze z tydzień, trochę testów pozostało do zrobienia, czekam aż przestanie wiać - coby porobić pomiary na zewnątrz.