Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Silniki elementa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#41 Tuksiak  | Napisano 08 styczeń 2011 - 23:23

Tuksiak
  • Użytkownik
  • Postów: 2190
  • Dołączył: 27-maj 07
  • Miasto: Szczecin
To kup sobie elementa hitorque. Oszczędzisz parę groszy ;-).

#42 Kocur666  | Napisano 10 styczeń 2011 - 10:16

Kocur666
  • Użytkownik
  • Postów: 1595
  • Dołączył: 24-czerwiec 07
  • Miasto: Szczecin
Moja szturmowka dziala wlasnie na elemencie hi torque i lipolu 11.1
Stock zeby (18,7:1) i mosfet.
Rof na poziomie 28-30 rps przy 450 fps.
Przemielil juz z 40 k kulek jak nie wiecej.

#43 rumak  | Napisano 10 styczeń 2011 - 10:44

rumak
  • Użytkownik
  • Postów: 1579
  • Dołączył: 05-sierpień 07
  • Miasto: Zielona Góra/NB

Wyświetl postUżytkownik Ryba1993 dnia 08 styczeń 2011 - 23:21 napisał

Silnik będzie parcował na 11,1v(LiPo Turnigy).


No to wyżej masz przewidywania (oby mylne) co do jego żywotności.

#44 seger  | Napisano 10 styczeń 2011 - 11:11

seger
  • Weteran
  • Postów: 3936
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
to tym bardziej elementa.

#45 vegosan  | Napisano 11 styczeń 2011 - 12:42

vegosan
  • Użytkownik
  • Postów: 77
  • Dołączył: 16-listopad 06
  • Miasto: Krak

Wyświetl postUżytkownik seger dnia 07 styczeń 2011 - 15:03 napisał

bierz elementa.

a SHS ? przyznam ze go nie mam ale moze byc rownie ciekawy

#46 Kocur666  | Napisano 11 styczeń 2011 - 12:46

Kocur666
  • Użytkownik
  • Postów: 1595
  • Dołączył: 24-czerwiec 07
  • Miasto: Szczecin
Tez sie zastanawialem nad nim ... ale nie wiem.
Jezeli bylby mniej pradozerny - moglby byc alternatywa dla uzytkownikow starszych pakietow nimhowych.
Ale nie mialem w lapach - a nikt nie opisali ich jeszcze.

#47 rumak  | Napisano 11 styczeń 2011 - 13:29

rumak
  • Użytkownik
  • Postów: 1579
  • Dołączył: 05-sierpień 07
  • Miasto: Zielona Góra/NB
Ja posiadam silnik X High Tech z EB i póki co sprawia piorunujące wrażenie, te SHS'y, Hornbille, itp. to pewnie to samo. W końcu made in China;)

#48 MAJOR762  | Napisano 11 styczeń 2011 - 17:58

MAJOR762
  • Użytkownik
  • Postów: 1927
  • Dołączył: 24-sierpień 06
  • Miasto: Toruń
Pytałem Krakmanów o SHSy. Nie potrafili ich porównać do Elementów ponieważ nie mieli Elementa na stanie, jedyne co mi napisali to to, że SHS to dość dobre silniki ale prądożerne.

Użytkownik MAJOR762 edytował ten post 11 styczeń 2011 - 17:58


#49 seger  | Napisano 12 styczeń 2011 - 09:15

seger
  • Weteran
  • Postów: 3936
  • Dołączył: 19-czerwiec 08
  • Miasto: Świdnik
pewnie to samo co elemenciak tylko inne kolorki i naklejka :)

#50 Master  | Napisano 26 styczeń 2011 - 10:56

Master
  • Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 20-czerwiec 08
  • Miasto: Radomsko
Kupiłem silnik elementa ultra torque. Reakcja na spust jest po prostu kosmiczna. ROF 24rps, batka li-po 11.1V 1300mAh Firefox ( już swoje przeżyła ), mosfet, zębatki SHS 18:1, sprężyna M120 SYSTEMY(407fps). Generalnie jestem bardzo zadowolony z silniczka. Miałem G&P M120, P&J, JG, G&G, CA, KA, Systeme Energy żaden z nich nie dorównuje elementowi.

#51 lukira  | Napisano 26 styczeń 2011 - 23:40

lukira
  • Użytkownik
  • Postów: 736
  • Dołączył: 16-listopad 08
  • Miasto: Bytom
Też sprawiłem sobie ten silniczek (UT). I tak jak wszyscy mówią, że jest prądożerny, tak ja tego nie doświadczyłem... Co prawda wrzuciłem go do sprężyny m100, ale żeby przy wystrzelonych 1500kulkach zeszło zaledwie 450mah z lipolki?

Rozumiem, że im mocniejsza sprężyna, tym więcej prądu żre, tak?

#52 Tuksiak  | Napisano 27 styczeń 2011 - 19:45

Tuksiak
  • Użytkownik
  • Postów: 2190
  • Dołączył: 27-maj 07
  • Miasto: Szczecin
Tak jest. Więcej poweru potrzebuje żeby się rozbujać. Ogólnie czy na m100, czy na m130 to i tak ładuję swoje Sanyo 2000 mAh 8,4V RC raz na ruski rok, albo jak mi się przypomni, albo po tym jak mi zdechnie w trakcie strzelania ;-).

#53 Snipernr1  | Napisano 28 styczeń 2011 - 13:56

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice

Wyświetl postUżytkownik MAJOR762 dnia 11 styczeń 2011 - 17:58 napisał

Pytałem Krakmanów o SHSy. Nie potrafili ich porównać do Elementów ponieważ nie mieli Elementa na stanie, jedyne co mi napisali to to, że SHS to dość dobre silniki ale prądożerne.


Oj prądożerne. I nie wiem co jest grane wychodzi na to ze na TYM  nie wskazane są dłuższe serie lecz nawet tylko semi. Okablowanie 1,5 mm^ , + mosfet +lipo 2S 5Ah 30C  sprężyna  z deka zmęczona stockowa  120. Po 3-4  około 3-4 sekundowych seriach całe okablowanie gorące.Mosfet  bez chłodzenia zdrowo przyjarał  izolke termokurczliwa a po chyba  6-ciu próbach w końcu się zjarał. I tak załatwiłem 2 mosfety na płytkach z diodami . Dałem kable 2mm^ bez mosfetu również się grzeją . Chyba dam drut 1-1.5mm ^.

Fakt że rofik na 120 daje na tej baterii 23 rps.NA nowej 130 guardera tez popierdziela  ale nie mierzyłem ile rps daje. Na razie silnik leży na półce  bo nie mam pomysłu jak go zagospodarować. Chyba ze wsadzić 140/150  na zębatkach 18:1.I zobaczyć jak to będzie banglać.

Może ze silnikiem coś nie tak ?

#54 zaki123  | Napisano 28 styczeń 2011 - 14:21

zaki123
  • Użytkownik
  • Postów: 402
  • Dołączył: 27-październik 09
  • Miasto: Kętrzyn
hmm. Może gdzieś spięcie się robiło i dlatego się grzeje?

#55 Kocur666  | Napisano 28 styczeń 2011 - 14:33

Kocur666
  • Użytkownik
  • Postów: 1595
  • Dołączył: 24-czerwiec 07
  • Miasto: Szczecin
Stawiam na slaby mosfet ... U mnie z max speedem sie tez tak robilo - az sie odlutowaly kable.
Do tego masz mega mocna batke - a ten silnik bierze tyle ile mu sie da... A twoja bata potrafi mu dac 150 A ;p
Ja strzelam nim na m125 i 11.1 lipo. Daje tylko 50 A wiec sie nie grzeja kable. Zreszta w augu mozna dac krotki obwod do silnika i naprawde grube przewody.

Aktualnie bede probowal upchnac max speeda do g36C i zasilic to 11.1 lipo.
Ostatnio dal mi na zebatkach 13:1 42 rps - ale to zdeka za duzo. Wiec target jest wycisnac 35 rps max. No i zeby seria sie nie odszczelniala jak mam w kazdej innej replice.

Co do zasilania silnikiem max torque springa m100 ... te silniki potrafia byc zasilane 5 V i ciagnac m120.
Jezeli pakiet ma niska wydajnosc - to wtedy silnik bierze mniej.

#56 zaki123  | Napisano 28 styczeń 2011 - 19:02

zaki123
  • Użytkownik
  • Postów: 402
  • Dołączył: 27-październik 09
  • Miasto: Kętrzyn

Cytat

No i zeby seria sie nie odszczelniala jak mam w kazdej innej replice.
  :sciana: . Jak się spotkamy, może, gdzieś kiedyś, z takim czymś to wolę stać za toba niż przed tobą  :maniak_strach:

#57 MAJOR762  | Napisano 29 styczeń 2011 - 14:07

MAJOR762
  • Użytkownik
  • Postów: 1927
  • Dołączył: 24-sierpień 06
  • Miasto: Toruń
Eee ... ktoś przetłumaczy posta powyższego na ludzki język, tudzież zinterpretuje go??

#58 Bojeq  | Napisano 29 styczeń 2011 - 15:00

Bojeq
  • Użytkownik
  • Postów: 376
  • Dołączył: 04-listopad 07
  • Miasto: Ostrzeszów
Zaki123 boi się dużego rofa.
Trochę się temu nie dziwie. Zawsze te 30 trzasków na sekundę działa demoralizująco na człowieka :)

#59 lukira  | Napisano 29 styczeń 2011 - 19:09

lukira
  • Użytkownik
  • Postów: 736
  • Dołączył: 16-listopad 08
  • Miasto: Bytom
Element psychologiczny ;) Na mnie nie robi już wrażenia, bo sam latam z kosiarkami:D Ale respekt mimo wszystko dla tak dużych rof`ów mam:D

#60 Ryba1993  | Napisano 29 styczeń 2011 - 19:28

Ryba1993
  • Użytkownik
  • Postów: 416
  • Dołączył: 02-kwiecień 09
  • Miasto: Przasnysz
Może mi ktoś powiedzieć jak jest u niego z grzaniem się silnika ultra torque elementa bo mój w połączeniu z zębatkami SHS 32:1 grzeje się perfidnie nawet na m120.