Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Jaki silnik?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
136 odpowiedzi w tym temacie

#1 _Arczi_  | Napisano 18 październik 2009 - 19:14

_Arczi_
  • Użytkownik
  • Postów: 279
  • Dołączył: 17-listopad 06
  • Miasto: Ornontowice, Gliwice
Witam

Mam zamiar wymienić w moim G36 wysłużony już silnik EG1000 z TM.

Założenia przy wyborze nowego silnika:
1. Konfiguracja mojego karabinu to: M130 Guardera i zębatki STU z CA.
2. Taka względnie normalna szybkostrzelność. Wiem że to pojęcie względne, ale super kosiarki nie potrzebuje.
3. Silnik ma być zasilany baterią 8,4V Large (G&P lub Sanyo RC).

Zależy mi żeby ten silnik chodził na 8,4V bo planuje sobie zestandaryzować aku w moich karabinach, a że pozostałe chodzą na 8,4V więc stąd wybór. Zastanawiam się nad Magnumem z Systemy ale trochę on kosztuje i więc tak myśle czy by jakiś inny nie był lepszy w stosunku jakość cena.

Pozdrawiam
Arczi

#2 poldeck  | Napisano 18 październik 2009 - 19:21

poldeck
  • Użytkownik
  • Postów: 2311
  • Dołączył: 30-lipiec 06
  • Miasto: Prudnik
ICS albo Cymka.

#3 Gogin  | Napisano 18 październik 2009 - 20:20

Gogin
  • Użytkownik
  • Postów: 1897
  • Dołączył: 19-czerwiec 07
  • Miasto: Zgorzelec
JG też dają radę, ale potwierdzę, że Cyma lepsza (tzn. mocniejsze magnesy), kupujesz ze grosze na alledrogo, wymieniasz łożysko na stalowe kulkowe, jeśli takiego nie ma i działa pięknie.

#4 _Arczi_  | Napisano 18 październik 2009 - 20:30

_Arczi_
  • Użytkownik
  • Postów: 279
  • Dołączył: 17-listopad 06
  • Miasto: Ornontowice, Gliwice
Nigdy nie rozbierałem silnika i nie mam do tego nawet narzędzi, więc by było ciężko żebym w własnym zakresie wymienił sobie to łożysko. Poza tym na allegro znalazłem tylko jeden interesujący mnie silnik Cymy a icsa nie ma wcale.
Szczerze to też trochę się obawiam chińskich wyrobów, ale jakbym znalazł jakiś mocno nie wyeksploatowany to czemu nie.
A co byście polecili z nówek?

Użytkownik _Arczi_ edytował ten post 18 październik 2009 - 20:30


#5 Denton  | Napisano 18 październik 2009 - 20:42

Denton
  • Użytkownik
  • Postów: 57
  • Dołączył: 22-październik 06
  • Miasto: Poznań/Zielona Góra
Przepraszam że się podepnę pod temat ale też mam pytanie co do silników.

Mam zamiar kupic M14 DMR g&p, jest tam wstawiony silnik G&P m120. Jak sądzicie pociągnie spręzyne m150 na 9,6 czy jednak potrzeba więcej?

#6 Gogin  | Napisano 18 październik 2009 - 20:50

Gogin
  • Użytkownik
  • Postów: 1897
  • Dołączył: 19-czerwiec 07
  • Miasto: Zgorzelec
Zależy od to od tylu czynników, że to strzelanie w ciemno. Zależy czy na stockowych zębatkach czy na jakichś innych. Zależy też jaki to pakiet (NiMh/NiCd), firma, pojemność, czym to ładujesz. Zakładając mniej więcej, że zamierzasz tylko wstawić M150 to 9.6V to pociągnie, ale na biednym ROF'ie a pojemność ogniw uwarunkuje jak szybko ten ROF będzie spadał w czasie strzelania  :-P.

#7 poldeck  | Napisano 18 październik 2009 - 21:53

poldeck
  • Użytkownik
  • Postów: 2311
  • Dołączył: 30-lipiec 06
  • Miasto: Prudnik
Gogin... Nie. Na stockowych zębatkach nie pociągnie wcale. Niezależnie od pojemności baterii 9,6 i jej wydajności. Na stockowych zębatkach traci już przy m130 względem silnika CA, który wcale jakimś tytanem nie jest. G&P jest szybki ale słaby.

#8 LiZzArD  | Napisano 19 październik 2009 - 12:27

LiZzArD
  • Użytkownik
  • Postów: 62
  • Dołączył: 18-czerwiec 09
  • Miasto: G-ce
Ja mam u siebie Silnik Infinite Torque-Up Guarder-a, Zestaw zębatek - helical Super Torque Up Classic Army i Sprężyna M140 Guarder-a. Ciągnie to Akumulator NiMh 8.4V 3300mAh G&P przy zmierzonym RoF-ie ok 11 kulek/s. Jak dla mnie to w zupełności wystarcza.

Przy Twojej 130-tce RoF powinien być troszkę wyższy, o ile się nie mylę?

#9 Master  | Napisano 16 maj 2011 - 11:51

Master
  • Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 20-czerwiec 08
  • Miasto: Radomsko
Chyba sobie żartujesz Poldeck silnik G&P ciągnie M150 i to bez większych problemów na baterii 9,6 3000 mAh G&P.

Wiem, że temat jest z przed wieku...

#10 Graven  | Napisano 16 maj 2011 - 12:01

Graven
  • Użytkownik
  • Postów: 188
  • Dołączył: 10-wrzesień 09
  • Miasto: Łódź
Dołączona grafika

#11 zajaszcze  | Napisano 16 maj 2011 - 12:03

zajaszcze
  • Użytkownik
  • Postów: 410
  • Dołączył: 30-grudzień 05
  • Miasto: Orchowo
http://www.specshop....Torque_-_Krotki

A nie myślałeś o takim silniku, wszyscy chwalą...


Ja osobiście używam takiego:
http://www.specshop....lution_-_Krotki

i nie narzekam. Wg, bardzo dobry tylko, że kiepska zębatka. Używam go przy spręż. M120 CA, z zabójczym ROFem, bateria 9,6V 4ooomAh FF i 9,6V 1100mAh FF.
M130 ciągnie bez problemu, z niewiele mniejszym ROF-em.

Użytkownik zajaszcze edytował ten post 16 maj 2011 - 12:07


#12 Mixonik  | Napisano 20 grudzień 2011 - 13:44

Mixonik
  • Użytkownik
  • Postów: 28
  • Dołączył: 18-styczeń 11
  • Miasto: Zgorzelec
Ja mam takie pytanie.
Co musiałbym wymienić aby osiągnąć zasięg 60m w JG0738?
Na razie mam wymienione:
-Tłok G&G
-Gumka G&G
-Łożyska SHS
-Dysza SHS
-Komora (firmy nie pamiętam, chyba CA)
-Sprężyna 120 SHS lub Systema M120.

Nie mierzyłem FPS , ani zasięgu.
Ale myślę że może 45m ma.

#13 Bojeq  | Napisano 20 grudzień 2011 - 14:09

Bojeq
  • Użytkownik
  • Postów: 376
  • Dołączył: 04-listopad 07
  • Miasto: Ostrzeszów
Po pierwsze dać to komuś ogarniętemu do poskładania bo 45m zasięgu na M120 to jest coś nie halo. Po drugie kupić preckę. Jako zasadę ponadczasową i niezależną od włożonych części przyjmij kupowanie dobrych jakościowo kulek.

#14 Mixonik  | Napisano 20 grudzień 2011 - 15:46

Mixonik
  • Użytkownik
  • Postów: 28
  • Dołączył: 18-styczeń 11
  • Miasto: Zgorzelec
Na oko myślę że 45m ma, do poskładania dać będę musiał, bo precke zamontować umiem i inne części.
Ale dobrze i solidnie to zmontować to już coś trudniejszego :).

Do kogo mógłbym dać tą giete?

Użytkownik Mixonik edytował ten post 20 grudzień 2011 - 15:47


#15 szymx1  | Napisano 20 grudzień 2011 - 19:23

szymx1
  • Użytkownik
  • Postów: 774
  • Dołączył: 10-czerwiec 09
  • Miasto: Dłużyna Dolna
Do mnie :) Masz max 20KM.

#16 Jacek GROT  | Napisano 20 grudzień 2011 - 19:24

Jacek GROT
  • Użytkownik
  • Postów: 1445
  • Dołączył: 20-kwiecień 07
  • Miasto: Wędrzyn/ Poznań/ Gorzów
Jak chce Ci się podbić do GW to zapraszam ; ) Ale po swiętach.

#17 redbull86  | Napisano 06 styczeń 2012 - 16:37

redbull86
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 10-październik 11
  • Miasto: Brzesko
Witam posiadam replike  AK47 (cyma 039c) wymienilem wiekszosc czesci GB, sprezyna 140 i uzywam baterii FireFox LiPo 11.1 V 20c 1200 mAh chcialby zebyscie pomogli mi dopasowac jakis dobry silnik mam 2 na oku:

1. http://www.taiwangun...ue-element.html

2. http://gunfire.pl/pr...-obrotowym.html

Czekam na konkretne wypowiedzi jak macie cos lepszego to podeslijcie linka. I czy musze wymienic tez sanki?

#18 Snipernr1  | Napisano 06 styczeń 2012 - 16:58

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
Moja propozycja jest abys kupił taki sam  co miałeś w replice  czyli ten jeżeli chcesz używać lipo 3S.

A jak jest dobry to nie zmieniaj nie ma potrzeby .

#19 redbull86  | Napisano 06 styczeń 2012 - 17:34

redbull86
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 10-październik 11
  • Miasto: Brzesko
tzn silnik jest dobry stokowy myslalem tylko ze jak wymienie to zeby byl szybszy a co za tym idzie leszy ruf tylko nie wiem czy dobrze mysle  :biggrin:

#20 Snipernr1  | Napisano 06 styczeń 2012 - 18:05

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
Spodziewaj sie rofu 15-18 rps.Zrobiłem jedna replike CM 039C wkomponowałem w nią lipo FF 1,6Ah 3S 20C mosfet. Rof był no nowej SP- 20rps bez wymiany silnika.
Jak chcesz mieć na tej SP 140 powyżej 20 rps kup zębatki SHS 16:1.