Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

Jaki silnik?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
136 odpowiedzi w tym temacie

#21 bamper12  | Napisano 06 styczeń 2012 - 18:23

bamper12
  • Użytkownik
  • Postów: 560
  • Dołączył: 13-wrzesień 08
  • Miasto:
Wydaje mi się, że cm039 jeszcze nie miała silnika z "niebieską dupą", to chyba jeszcze są stare silniki, te mocne to nowa seria od cm040....

Nie jestem pewien, ale ostatnio miałem w rękach cm039 i był tam odziwo silnik szary z czarną dupą....

Pzdr.

#22 Snipernr1  | Napisano 06 styczeń 2012 - 18:47

Snipernr1
  • Moderator I
  • Postów: 1639
  • Dołączył: 16-czerwiec 09
  • Miasto: Katowice
CM039C zakupiony wrzesień 2010 i ma na pewno silnik z niebieska dupką bo go mam obecnie w domu .

Użytkownik Snipernr1 edytował ten post 06 styczeń 2012 - 19:11


#23 Ryba1993  | Napisano 06 styczeń 2012 - 19:52

Ryba1993
  • Użytkownik
  • Postów: 416
  • Dołączył: 02-kwiecień 09
  • Miasto: Przasnysz
Cyma 0.39 to już najnowsza seria tak jak 0.40,0.48itd czyli ma już silnik z niebieską "dupką".Jeśli chcesz zmienić silnik to polecam Elementa jest mocny na systema magnum a i rof polepszy jego wadą jest duża "prądożerność".

#24 Perski102  | Napisano 06 styczeń 2012 - 20:04

Perski102
  • Użytkownik
  • Postów: 590
  • Dołączył: 11-lipiec 11
  • Miasto: Góra Kalwaria

Wyświetl postUżytkownik Ryba1993 dnia 06 styczeń 2012 - 19:52 napisał

Cyma 0.39 to już najnowsza seria tak jak 0.40,0.48itd czyli ma już silnik z niebieską "dupką".Jeśli chcesz zmienić silnik to polecam Elementa jest mocny na systema magnum a i rof polepszy jego wadą jest duża "prądożerność".

I silnik elementa ma dziwną przypadłośc. U mnie podobno "był spalony" -  przez miesiąc myślałem że tak jest , do dziś ,jak go założyłem bo mi się nudziło .

#25 redbull86  | Napisano 06 styczeń 2012 - 22:11

redbull86
  • Użytkownik
  • Postów: 3
  • Dołączył: 10-październik 11
  • Miasto: Brzesko
Ja w mojej cymie mam szary silnik ale mysle ze go zostawie dopoki sie nie "zjara" a wtedy dopiero cos kupię. Wielkie dzieki wszystkim za wypowiedz:-)

#26 Tuksiak  | Napisano 07 styczeń 2012 - 07:33

Tuksiak
  • Użytkownik
  • Postów: 2190
  • Dołączył: 27-maj 07
  • Miasto: Szczecin
Jak masz kasę spokojnie kup elementa, przyda Ci się na później, a na bank będzie lepszy niż to co tam masz w replice.

#27 bamper12  | Napisano 07 styczeń 2012 - 21:41

bamper12
  • Użytkownik
  • Postów: 560
  • Dołączył: 13-wrzesień 08
  • Miasto:

Wyświetl postUżytkownik Snipernr1 dnia 06 styczeń 2012 - 18:47 napisał

CM039C zakupiony wrzesień 2010 i ma na pewno silnik z niebieska dupką bo go mam obecnie w domu .


Wyświetl postUżytkownik Ryba1993 dnia 06 styczeń 2012 - 19:52 napisał

Cyma 0.39 to już najnowsza seria tak jak 0.40,0.48itd czyli ma już silnik z niebieską "dupką".Jeśli chcesz zmienić silnik to polecam Elementa jest mocny na systema magnum a i rof polepszy jego wadą jest duża "prądożerność".


OK, nie wiem dlaczego, ale w tej co miałem w rękach był szary... Jakieś różne serie ?? Nie ważne :)

Pzdr.

#28 gewer12  | Napisano 11 marzec 2012 - 21:36

gewer12
  • Użytkownik
  • Postów: 453
  • Dołączył: 28-marzec 11
  • Miasto: Legionowo
Witam, mam pytanie: Obiło mi się o uszy ,że w AK boja są słabe silniki ,jeżeli wsadziłbym tam silnik z cm.042s (stara wersja cym) to ROF by mi się zwiększył czy stara seria cym ma takie silniki jak AK bojca?
Pozdrawiam
gewer

#29 morf420  | Napisano 11 marzec 2012 - 21:39

morf420
  • Użytkownik
  • Postów: 605
  • Dołączył: 29-wrzesień 11
  • Miasto: Kielce
jeżeli pod rofa chcesz koniecznie to sprzedaj lepiej te silniki i kup Max speeda od elementa

#30 gewer12  | Napisano 11 marzec 2012 - 21:50

gewer12
  • Użytkownik
  • Postów: 453
  • Dołączył: 28-marzec 11
  • Miasto: Legionowo
Nie uciągnie (chyba) stokowej m120.

#31 decigner12  | Napisano 11 marzec 2012 - 22:48

decigner12
  • Użytkownik
  • Postów: 522
  • Dołączył: 02-czerwiec 09
  • Miasto: Wrocław/Gaj
Silnik hi speed elementa też bardzo ładnie ciągnie z tym, że "chwilę" poczekasz zanim się rozkręci. ROF będzie wyższy niż przy silniku HT elementa. Zasadniczo jak to jest klasyczna szturmówka to myślę, że z powodzeniem zastosujesz taki silnik. Oczywiście nie wszyscy używają automata w szturmówce jednak chyba do tego jest by go nadużywać :)

Co innego jak masz lipo 11,1V i stosujesz sobie silnik HT to w takim wypadku nie ma opcji, ciągnie dosłownie wszystko.

Jednak z doświadczenia powiem, że rof to nie wszystko. Ja bym dał pakiet 7,4V, silnik Hi speed i rof będzie nader soczysty.

#32 morf420  | Napisano 11 marzec 2012 - 23:04

morf420
  • Użytkownik
  • Postów: 605
  • Dołączył: 29-wrzesień 11
  • Miasto: Kielce
na max speedzie elementa i zębatkach shs 13:1 oraz sp 90-100 idzie osiągnąć bardzo ładny rof

#33 Lagodkin  | Napisano 11 marzec 2012 - 23:04

Lagodkin
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 29-sierpień 06
  • Miasto:
U mojego kumpla w suce boyia jest Hi speed SHSa, lipo 7,4 20C,sprężyna sp120, mosfet, kable niskoporowe. Roft 23 k/s. Tak więc jeśli chcesz zwiększyć rofta to po 1 wymień kable na niskooporwe jeśli to już zrobiłeś to wstaw jakiś mosfet potem myśl o silniku. Chyba ,że bardzo Ci zależy na takiej zamianie silników z cymy do boyia to mogę Ci powiedzieć ,że roft skoczy Ci o jakieś 3-4 k/s ostatnio sprawdzaliśmy z kumplem.

#34 decigner12  | Napisano 11 marzec 2012 - 23:10

decigner12
  • Użytkownik
  • Postów: 522
  • Dołączył: 02-czerwiec 09
  • Miasto: Wrocław/Gaj
Oczywiście, żeby nie urażać. Szczerze to mosfet prawie nic nie daje.

Osiągi zwiększone max o 4% Jak komuś nie chce się czasami poczyścić styków to jest to wygodny gadżet. Jednak patrząc z mojej perspektywy 4% to dość niski wynik i niewarty żałowania 15zł :D Więcej na browarek jest.

Kable owszem, wymienić.

#35 Lagodkin  | Napisano 12 marzec 2012 - 00:12

Lagodkin
  • Użytkownik
  • Postów: 90
  • Dołączył: 29-sierpień 06
  • Miasto:
Bardziej chodziło mi o taki z AB :) A owszem są też takie ,które nic nie dają wczoraj spotkałem się z takim ,który miał rezystancję wewnętrzną prawie 350 Ohmów i na silnik szedł prąd aż 30mA....    :bialaflaga:

#36 gewer12  | Napisano 12 marzec 2012 - 12:23

gewer12
  • Użytkownik
  • Postów: 453
  • Dołączył: 28-marzec 11
  • Miasto: Legionowo
MOSFET i kable niskooporowe miałem w stoku (sukę kupiłem z Chimery). Znalazłem silnik GFC tornado, wsadziłem go do AKSU i ROF jest ogromny.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
gewer

#37 harry1994  | Napisano 14 marzec 2012 - 06:57

harry1994
  • Użytkownik
  • Postów: 44
  • Dołączył: 04-marzec 10
  • Miasto: wieckowice
Silnik w Boyi jest o zwiększonym momencie obrotowym .

#38 hellmans  | Napisano 16 marzec 2012 - 08:52

hellmans
  • Użytkownik
  • Postów: 524
  • Dołączył: 10-styczeń 06
  • Miasto: Jasło/Kraków
Moment obrotowy to nie szybsze kręcenie, to większa siła.
I nie ma co wierzyć w to, że chinczycy napiszą że silnik ma zwiększony moment, ciekawe wobec czego pewnie wzgledem plastikowego gb.

#39 l_isek  | Napisano 22 luty 2013 - 15:13

l_isek
  • Użytkownik
  • Postów: 512
  • Dołączył: 24-marzec 11
  • Miasto: Warszawa

Wyświetl postUżytkownik Ryba1993 dnia 06 styczeń 2012 - 19:52 napisał

Cyma 0.39 to już najnowsza seria tak jak 0.40,0.48itd czyli ma już silnik z niebieską "dupką".Jeśli chcesz zmienić silnik to polecam Elementa jest mocny na systema magnum a i rof polepszy jego wadą jest duża "prądożerność".

Jak masz czarny silnik z niebieska dupą to raczej nie ma sensu wymieniać (a już napewno nie na elementa) 140 spokojnie uciągnie i da spory roof.

#40 SirHawk  | Napisano 22 luty 2013 - 15:31

SirHawk
  • Użytkownik
  • Postów: 1609
  • Dołączył: 17-sierpień 09
  • Miasto: Słupsk
Czekał rok na odpowiedź.