Daj cynk

Skocz do zawartości

Reklama płatna

[Oficjalny] CA870 [Maruzen]


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
413 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jackson  | Napisano 31 sierpień 2004 - 14:42

Jackson
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 22-lipiec 04
  • Miasto:
Witam!
Chciałem poznać Wasze opinie o tej giwerce. Wykonanie, niezawodność, osiągi, stosunek ceny do jakości.... Do tej pory niewiele pojawiło sie na jego temat. Wygląda dobrze, jednak czy warto kupić za te cenę?

#2 Piok  | Napisano 31 sierpień 2004 - 22:36

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
khe, khe.. jako jedyny ( chyba...) uzytkownik tej giwery w polsce powiem tak: oplaca sie i nie. z jednej strony 870 zyla to pieronsko duzo jak na sprezyne, chociaz nalezy od tego odliczcyc kolimator,  ktory dostajesz w komplecie o wartosci conajmniej 150 zl.

Jesli lubisz szotgany, oplaca sie jak diabli, jesli chcesz ja przerobic na snajpere ( a raczej takiego sharp shootera), oplaca sie, ptaszki cwierkaja o 600 fpsach nawet :). budowa solidna jak przecietnego ruskiego czolgu( wlokno szklane + metal), mocno agresywny wyglad, kilka tysiecy kulek  wystrzelonych bez zadnej awarii, preclufa 6.05mm w standardzie, duze mozliwosci upgrejdow, 295 fps w stocku, zmierzylem chronografem, zasiegiem przebija ,z reka na sercu, kazdego stockowego aega marui z jakim mialem stycznosc, celnoscia najprawdopodobniej tez. Co jeszcze... Na zagranicznych forach chwalona giwera i zalecana dla poczatkujacych.

Wady: nie wiem, nei znalazlem,  chyba tylko teoretycznie nieregulowany hopup i polska cena...

Maszyngan moze sprowadzic "starsza' wersje ca870 bez kolimy za 490 zl. , wada tej wersji jest brak jakichkolwiek przyrzadow celowniczych, ale dla chcacego nic trudnego.

tu kilka linkow z opisem co mzona zrobic z ta giwera :

http://www.honolulu8...m/Ca870cqb.html
http://www.hammermod...caw870_tech.htm
http://www.rush-mani.../ca870stock.htm

pozdro
piok

#3 Jackson  | Napisano 01 wrzesień 2004 - 12:34

Jackson
  • Użytkownik
  • Postów: 6
  • Dołączył: 22-lipiec 04
  • Miasto:
Wielkie dzięki Piok! Ta giwerka jast poprostu piękna... A po twojej opinii zamykam oczy i kupuje! Zastanawiam się tylko nad możliwościami zakupu elementów mogacych zwiększyć prędkość wylotową. Czy takie rzeczy są dostepne na naszyn rynku?

#4 Ogar  | Napisano 01 wrzesień 2004 - 16:20

Ogar
  • Użytkownik
  • Postów: 20
  • Dołączył: 27-lipiec 02
  • Miasto: Kraków
Witam co do części najwięcej jest na www.dentrinity.com i sprowadzać je trzeba przez machineguna, co do sprężyn pasują te od aps/vsr
Pozdrawiam Ogar

#5 Mohendżo Daro  | Napisano 16 styczeń 2005 - 19:13

Mohendżo Daro
  • Użytkownik
  • Postów: 9
  • Dołączył: 06-sierpień 04
  • Miasto: Samsonówka
Witam.
Mam zamiar kupić tą giwerke i odrazu ją stuningować. Myslę o wymianie tłoka, zakupieniu sprężyny przynajmniej 170, myślę że lufa stockowa wystarczy. Co wy na to? Wytrzyma? Ile to będzie miało mniej więcej FPS? Czy tłok z VSR będzie pasował do tego guna? Co trzeba dokupić do zwykłej wersji z krótką kolbą aby zainstalować kolimator?
Lub zapytam inaczej co można dokupić żeby się wyrobić w 1000-1100 zł. Dobrze by było gdyby był w tym kolimator.Opłaca sie brać w takim wypadku zwykłą wersje czy lepiej CQB?

#6 Piok  | Napisano 18 styczeń 2005 - 12:54

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
Na dobry poczatek http://www.honolulu8...m/Ca870cqb.html

Mocniejszych tlokow nie ma w sprzedazy, mozesz najwyzej
zalozyc uszczelke tloka od APS jakas lepsza, sprezyna 170 to moim zdaniem ciut za duzo, by mozna bylo uzywac giwery bez obawy o skrocenie zywotnosci. Skoro sprezyna 170 to chyba 460 fps, nie ? proste przeliczenie :)

Chyba ze mowisz o sprezynie 170 do apsa/vsr ktora trzeba skrocic zeby spasowala, wtedy naprawde nie wiem ile bedzie, podejrzewam ze grubo ponad 400 fps ( ja mam skrocona 130 od aps i kolo 400 fps ). A tlok od vsr na pierdyliard procent nie podejdzie, przeciez to dwa zupelnie rozne gnaty o_O.

Aby zainstalowac kolimator w obrzynie potrzebny jest klej :) to wariant najbardziej prymitywny,  kup po prostu szyne ris, np do emki i przykrec ja na wierzchu szotgana, tam juz jest jakby miejsce pod nia, taki wyzlobiony rowek.

Zeby sie wyrobic w 1000 zl ? przy wersji cqb to stawialbym na sprezyne 120 od vsr i dodatkowy magazyneki tyle, przy starszej tanszej, mozesz przyszalec i instalnac 130 od aps/vsr tylko wtedy praktycznie konieczna jest zerdz sprezyny z lozyskiem ( w polsce jej nie ma, trzeba sprowadzac) bez niej,. gnat napina sie ciezko z brzydkimi zgrzytami, z nia gladko, bez zgrzytu, praktycznie z taka sila sama jak stockowego ca870.

Tak gwoli przechwalek, moja Swinia jest w nastepujacej konfiguracji:

-oring uszczelniajacy w uszczelce tloka
-usprawniony hopap, pseudo regulowany
-sprezyna 130 od APS ( skrocona)
-montaz tlumika z gwintem zewnetrznym 14 mm pozytywnym
-tlumik Classic Army ten najtanszy za 119 zl z machinegun.pl
-stalowa zerdz sprezyny z lozyskiem
-lufa 6.04mm
-2 dodatkowe magazynki
- dorobiona kolba drewniana

Zdjatko http://www.republika.../swiniafest.JPG

A chcialbym jeszcze 30centymetrowa lufe 6.03mm, metalowe body, lufe zewnetrzna i atrape magazynka rurowego, montaz kolby i uchwytu od emki i ca870 w wersji obrzyn na boczna :)

pozdro
piok

#7 Kiwi  | Napisano 26 marzec 2005 - 17:43

Kiwi
  • Weteran
  • Postów: 889
  • Dołączył: 31-grudzień 04
  • Miasto: Wejherowo
Na forum w dziale "Mazowieckie" w temacie "jak zacząć" przeczytałem, że CA870 strzela dwiema kulkami. Czy to prawda???

#8 Stolar  | Napisano 26 marzec 2005 - 18:58

Stolar
  • Użytkownik
  • Postów: 842
  • Dołączył: 29-grudzień 02
  • Miasto: Zgierz
Jeśli przeładujesz go 2 razy to strzeli 2 kulkami tak samo jak każdy inny pistolet/karabin/shotgun sprężynowy. Generalnie strzela on jednak jedną kulką i ma jedna lufę wewnętrzną.

Pozdrawiam!

#9 Piok  | Napisano 28 marzec 2005 - 13:05

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
No, nie do konca tak, jak przeladujesz go calkowicie to zaskoczy blokada zabezpieczajaca i nie przeladujesz poki nie strzelisz.  Natomiast jesli bedziesz przeladowywal "nie do konca" mozesz wprowadzic dowolna ilosc kulek do lufy :).  
Pytanie tylko po co, bo 2 kulki wystrzelone razem i tak leca w jednym rzedzie, dopiero pod sam koniec lotu rozdzielaja sie, lecz nie na boki, tylko w plaszczyznie pionowej.
Dodam tez, ze blokade owa jest bardzo latwo zdemontowac i mozna pompowac gnata ile dusza zapragnie :>.

pozdro

piok

#10 Stolar  | Napisano 28 marzec 2005 - 13:24

Stolar
  • Użytkownik
  • Postów: 842
  • Dołączył: 29-grudzień 02
  • Miasto: Zgierz
Dobrze wiedzieć – całe życie się człowiek uczy :)

W związku z tym mam pytanie: czy po wprowadzeniu 2 kulek do komory i zwróceniu strzelby wylotem lufy w dół jedna z kulek wyleci swobodnie czy też może gumka hop-up jest na tyle długa ze utrzymuje 2(lub więcej) kulki?

Pozdrawiam!

#11 Piok  | Napisano 29 marzec 2005 - 11:05

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
Wlasnie przeprowadzilem test: Juz po wprowadzeniu 2 kulek do lufy, jedna z nich wypada :>, strzal 2 kulkami o wadze 0.28 grama wyglada nastepujaco, obie kulki leca razem nie rozdzielajac sie lub rozdzielajac sie minimalnie, okolo 25 metrow lecac parabola w dol. Strzelalem z wysokosci parteru, wiec stojac "na ziemi" odleglosc ta bedzie mniejsza.

Natomiast przy strzale 3 kulkami, zasieg spada dramatycznie, ok 15 metrow, z tymze iz kulki juz po ok 7 metrach lotu tworza mala "chmurke"  jednak jesli 2 kulki lecialy przez krotki czas prosto to tryplet praktycznie metr za lufa uz skreca ku ziemi :(. Strzelilem tak tylko raz, poniewaz przy strzale pojawil siedosc nieprzyjemny dzwiek a nie chce niczego uszkodzic w mojej Swince, prawdopodobnie tlok juz nie mial sily przepchnac tych 0,84 grama przez 230 milimetrow precyzyjnej lufy o_O.

Oczywiscie wszystko to bedzie inaczej ( gorzej :> ) wygladalo na stockowym ca870, moj jest podrasowany do ok. 400 fps. Bardzo ciekawi mnie, jaka bedzie sytuacja przy kulkach 0.12 lub nawet 0.11 grama.Na chlopski rozum powinny uzyskiwac spore rozproszenie juz w malej odleglosci za lufa, ze wzgledu na mala wage. Sek w tym iz kulki te sa niezbyt precyzyjnie wykonane i moglyby sie zacinac juz w stockowej 6.05mm lufie. Tak czy wspak, sprobuje zdobyc pewna ilosc tej amunicji i przeprowadzic test.

pozdro
piok

#12 Ryb  | Napisano 02 kwiecień 2005 - 08:09

Ryb
  • Użytkownik
  • Postów: 79
  • Dołączył: 27-grudzień 04
  • Miasto: Ruda Śląska
Witam,
No to teraz ja mam kilka pytań na temat tej repliki:
Piok pisał w innym wątku że istnieją konwersje (wersji real) do magazynka pudełkowego - istnieją? Ale kto to stosuje (to nie sarkazm, tylko zwyczjne pytanie)?
Drugie: Piok jak zamontowałeś tłumik od CA ? Nagwintowałeś lufę (o ile wiem to w wersji stockowej nie ma gwintu)?
I ostatnie: czy ta 870 nie jest za lekka (tak w kwestii estetycznej)?

#13 Piok  | Napisano 02 kwiecień 2005 - 23:10

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
Ryb:
Konwersje istnieja, robi je np. Knoxx industries http://www.knoxx.com.../SideWinder.htm
Kto je uzywa ? przewagi magazynkow pudelkowych nad rurowym chyba tlumaczyc nie trzeba. Moze policja ? Nie mam pojecia, nie interesuje mnie to :) kazdy w stanach posiadajacy 870 lub mossberga moze sobie bez problemu taka konwersje kupic i uzywac do woli wedlug tego co jest napisane tutaj http://www.knoxx.com..._Sidewinder.htm Tak wyglada rem870 z magazynkiem bebnowym: http://www.gunweek.c...ix0410arc/2.jpg

Fajny filmik jako bonus :) : http://www.knoxx.com...nder_Video.html Mysle ze w przkonujacy sposob pokazuje przewage magazynka odlaczanego od stalego podlufowego :>

Tlumik w swini zamontowalem dzieki montazowi tlumika, dostepnego na dentrinity.com  za kilkanascie dolcow, ot taki kawalek rurki wchodzacy na wcisk do lufy zewnetrznej ( cholernei mocno siedzi i trudno diabola wyciagnac) zakonczony gwintem wewnetrznym 14mm pozytywnym, przy okazji stabilizuje na amen lufe wewnetrzna wiec juz nie musze uzywac kawalka chusteczki higienicznej do tego celu :).

Moja Swinka  lekka nie jest, waga w sam raz, czasem wydaje mi sie za ciezka nawet :) dociazenie nie jest problemem, do atrapy magazynka podlufowego mozna zaladowac chyba z pol kilo olowiu :). Albo dolozyc metalowe body, lufe i wymieniona wyzej atrape za garsc dolarow wiecej :>.

pozdro
piok[/url]

#14 Mamut  | Napisano 04 kwiecień 2005 - 15:18

Mamut
  • Użytkownik
  • Postów: 297
  • Dołączył: 28-październik 03
  • Miasto: Warsaw
Po recenzji Pioka, zdecydowałem się kupić tego potwora. I powiem, że jestem szczerze zadowolony. Po podkręceniu HU uzyskałem zasięg bliski elektrykom. Pojemny magazynek wystarcza na dwie-trzy rundy, jedynym jego mankamentem jest brak możliwości podglądu ile kulek zostało, a w czasie "walki" łatwo stracić rachubę. Replika jest pozytywnie ciężka, dzięki metalowej obudowie wewnętrznej. Świetne perspektywy na tuning. Przeładowuje się łatwiej niż Hardball i strzał jest cichszy (porównywalnie do Benelli M3 S90).

Dzięki Pioku za przychylną recenzję giwery, bo inaczej zagubiłbym się w jakiś gaziakach, albo mocno przechodzonych elektrykach. :)

#15 Piok  | Napisano 05 kwiecień 2005 - 23:31

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
Witam Mamut po Ciemnej Stro... Eee, tzn. chcialem powiedziec, milo Cie widziec w klubie zadowolonych posiadaczy 870'tek :).

pozdro
piok

#16 Kiwi  | Napisano 21 kwiecień 2005 - 08:59

Kiwi
  • Weteran
  • Postów: 889
  • Dołączył: 31-grudzień 04
  • Miasto: Wejherowo
Może to głupie pytanie, ale dla mnie ważne: jaka jest długość ruchu czółenka po prowadnicy???
ps. Ale żeś mnie Piok nakręcił na tą świnię, jak tylko opchnę Hardballa II to sobie kupię 870-tkę :D

#17 Piok  | Napisano 22 kwiecień 2005 - 08:58

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
Dlugosc ruchu owego wynosi ok. 72mm.
Nakrecilem ? Coz... Nie czuje sie wcale winny ;>.

pozdro
piok

#18 Kiwi  | Napisano 22 kwiecień 2005 - 11:17

Kiwi
  • Weteran
  • Postów: 889
  • Dołączył: 31-grudzień 04
  • Miasto: Wejherowo
Niewiele. Prawdziwy remington też ma tyle? Bo to chyba jest za mało aby wprowadzić nabój do komory i odciągnąć zamek?

#19 Piok  | Napisano 22 kwiecień 2005 - 12:41

Piok
  • Użytkownik
  • Postów: 231
  • Dołączył: 17-sierpień 02
  • Miasto: Kraków
http://world.guns.ru...tgun/sh17-e.htm
Na oko wyglada tak samo, remington na zdjeciu u samej gory strony ma droge czolenka jeszcze mniejsza niz w mojej 870.

Im krocej tym lepiej o_O.

pozdro
piok

#20 Kiwi  | Napisano 22 kwiecień 2005 - 12:57

Kiwi
  • Weteran
  • Postów: 889
  • Dołączył: 31-grudzień 04
  • Miasto: Wejherowo
Tak, ale wydaje mi się, że ta najbardziej wysunięta część czółenka zachodzi na główny korpus broni(komora zamkowa to się chyba nazywa)
Pozatym osobiście myślę, że fajniej wygląda jak czółenko pokonuje długą drogę, ale to tylko kwestia gustu, a o gustach jak wiadomo... :wink: